Een deel van de expositie over de kracht van de punt en de stip in het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard.
Een deel van de expositie over de kracht van de punt en de stip in het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard.

PUNT. Pointillisme. Pop-Art. Pixel

Algemeen 1.013 keer gelezen

VALKENSWAARD - In het Nederlands Steendrukmuseum is tot 12 mei de expositie  ‘PUNT. Pointillisme. Pop-art. Pixel., te zien over hoe één bescheiden stip een verhaal van kleur, technologie en kunst kan onthullen. Er is werk te zien van Leo Gestel, Paul Signac en Andy Warhol tot Roy Lichtenstein, Yayoi Kusama en Super Mario.

In de afgelopen 150 jaar hebben kunstenaars zich volop laten inspireren door nieuwe technieken, waaronder de chromolithografie. Bij deze techniek wordt een beeld opgebouwd uit kleine, gekleurde stippen. Dit maakte het mogelijk om kleurenafbeeldingen op grote schaal te verspreiden. Ontdek hoe deze stip een indrukwekkende impact heeft gehad op diverse kunststromingen, zoals het pointillisme en de pop-art.

Pointillisme. Pop-art. Pixel.

Pointillisten zoals Leo Gestel en Paul Signac, of pop-art kunstenaars zoals Roy Lichtenstein en Robert Rauschenberg hebben met behulp van stippen en punten een nieuwe dimensie toegevoegd aan de kunstwereld. De pixel, als een digitale interpretatie van pointillisme, illustreert de voortdurende evolutie van kunst en technologie. Het Nederlands Steendrukmuseum nodigt bezoekers uit om de kracht van de stip te ontdekken en de band tussen techniek en kunst te ervaren.

Exclusieve litho te koop

Zelfs nu blijven kunstenaars geïnspireerd door de pointillistische stroming, zoals de Nederlandse kunstenaar Marcel Straver. In samenwerking met het Nederlands Steendrukmuseum heeft Straver speciaal voor de expositie een pointillistische lithografie gemaakt, geïnspireerd door het kleurenmodel van Georges Seurat. Dit unieke werk is in beperkte oplage gedrukt en exclusief verkrijgbaar in de museumwinkel.
Bij deze expo wordt een catalogus uitgegeven, geschreven door curator Frédèrique van Duppen.

Nederlands Steendrukmuseum

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard is wereldwijd het enige museum over de steendruk en lithografie. Sinds 2001 draagt het museum zorg voor het behoud van dit bijzondere erfgoed. De indrukwekkende museumcollectie omvat werken van internationale kunstenaars als Alphonse Mucha, Pablo Picasso, Francis Bacon en Jan Sluyters.
Het museum is gevestigd aan de Oranje Nassaustraat 8c in Valkenswaard en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur.
Kijk voor de entreeprijzen en meer informatie op:
www.steendrukmuseum.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant