Na het kinderboekje ‘Sjakie in z'n nakie' is ‘Heb je even?' het tweede boekje van de Valkenswaardse Toos van Riet. (Foto: Jurgen van Hoof)
Na het kinderboekje ‘Sjakie in z'n nakie' is ‘Heb je even?' het tweede boekje van de Valkenswaardse Toos van Riet. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

‘Chaotisch mens’ Toos van Riet over gedichten, kippen en chocolade

VALKENSWAARD –  De Valkenswaardse schrijfster Toos van Riet begon al als kind met het schrijven van versjes en Sinterklaasgedichtjes en daarna in een dagboek. “Toen mocht niemand weten wat mijn gedachten waren; nu vind ik het juist hartstikke leuk als mensen reageren op mijn verzinsels.”

door Willem-Jan Schampers

Alleen de cover van haar gedichtenbundel 'Heb je even?' zorgt al voor de nodige vragen. Een gezellige kip kijkt in de camera, met op de achterkant van de cover de kont van de(zelfde?) kip. Toos schiet weer in de lach, als ze terugdenkt aan het foto maken. "Een vriendin van me heeft bijna de hele dag in het kippenhok hierachter in de tuin gezeten. Totdat ze de juiste prent had geschoten. Als beelddenker had ik een bepaald idee over hoe de kip moest kijken. Haha! En vervolgens zadel ik daar iemand anders mee op. Ik zei nog: ‘Iets met een kip’. De volgende keer gaat ze op de markt een gebraden exemplaar halen en zet die op de foto!”
Toos benadrukt dat de gedichtenbundel absoluut niet hoogdravend is. “Nee joh! Het zijn vooral onderwerpen en gedachten die spontaan bij me opkomen. Die noteer ik dan en maak er later een gedichtje van. Soms komen ze zomaar opgeborreld en soms denk ik er écht over na. Ik ben een chaotisch mens, met veel fantasietjes, dus toen ik – heel even – het idee had om de gedichten in te delen op thema, lukte dit natuurlijk van geen kanten. Zo zag ik in d’n hof twee lieveheerbeestjes die ‘het’ deden op een blaadje. Dan beginnen in mijn hoofd allerlei radertjes te draaien. Maar ja, onder welk thema valt dit dan…? Haha!”

Glimlach

Na het kinderboekje ‘Sjakie in z'n nakie' is ‘Heb je even?' het tweede boekje van de 60-jarige Valkenswaardse. "Ik vind het fijn om samen te werken. Dat is het allerleukste van teksten schrijven. Eerst improviseren, vervolgens die teksten op papier zetten en dan uiteindelijk tot een voorstelling komen. Zo werk ik ook met mijn gedichten. Een gesprekje in de LIDL over chocolade, kan zomaar leiden tot een grappig verhaaltje.”
Ergens is Toos wel jaloers op collega-schrijvers die prachtige metaforen kunnen verzinnen. Zelf houdt ze het echter eenvoudig. "Dat is ook mijn kracht. Het boekje bestaat zeker niet alleen maar uit een bundeling van grappige gedichten, er zit ook een aantal serieuze overpeinzingen bij."

De gedichtenbundel ‘Heb je even?' kan worden besteld via toosvriet@gmail.com en kost 15 euro.