De gemeente Valkenswaard en sportclubs willen iedereen, jong en oud, in beweging houden.
De gemeente Valkenswaard en sportclubs willen iedereen, jong en oud, in beweging houden.

Sport en bewegen verbinden

VALKENSWAARD -  Sport- en beweegaanbieders, met aanbod voor jong en oud, zorgen ervoor dat iedereen mee kan blijven doen in Valkenswaard. Met elkaar zorgen ze ervoor dat de gemeente in beweging blijft. 

Op financieel gebied hebben de verenigingen hun hoofd gelukkig boven water kunnen houden. Voorzitter Marco van Hoeck van basketbalvereniging de Valkenswaard Falcons: “De gemeente heeft zich coulant opgesteld ten opzichte van de verenigingen. Dat gebeurt niet overal zo. Op momenten dat we de zaal niet konden gebruiken zijn er geen kosten in rekening gebracht. Dat heeft ons enorm geholpen. Ook hebben we de gehele zomer trainingen kunnen aanbieden om dit seizoen goed van start te gaan.” 

Hockeyvelden en skatepark

De verenigingen en de gemeente hebben samen geïnvesteerd in kleedkamers (RKVV Dommelen), en nieuwe hockeyvelden (hockeyvereniging H.O.D). Bij TVV zijn banen voor padel aangelegd. Nu er duidelijkheid is over het Eurocircuit kan ook daar weer actie ondernomen worden. De overkapping van de startheuvel van fietscrossclub Lion d’Or is snel aan de beurt. Daarnaast heeft de gemeenteraad met de behandeling van de begroting voor 2022 geld vrijgemaakt voor de aanleg van een skatepark. 

'Iedereen heeft zich van zijn beste kant laten zien en doorgezet'

Wethouder Theo Geldens kijkt met trots terug op de afgelopen periode. "Het is duidelijk dat de afgelopen tijden niet altijd gemakkelijk zijn geweest voor de clubs en verenigingen. Iedereen heeft zich van zijn beste kant laten zien en doorgezet. Zo hebben wij, inwoners en het college van Valkenswaard, samen ondanks de uitdagingen die er lagen een mooie ontwikkeling kunnen doormaken op sportief gebied. We hebben een compleet aanbod dat staat als een huis en velden en accommodaties waar we trots op mogen zijn.”
Vanuit de gemeente wordt vooral ingezet op doelgroepen voor wie het minder vanzelfsprekend is dan ze mee kunnen doen. De samenwerking met Stichting Valkenhof is hier een voorbeeld van. Studenten van de Fontys Sporthogeschool zetten zich in om bewoners actief te laten blijven. Ze zorgen ervoor dat bewoners bijvoorbeeld zelf hun koffie blijven halen en organiseren activiteiten waarbij basisschoolleerlingen samen met de bewoners bewegen.