Politiek debat: wat willen de jongeren?

In aanloop naar de verkiezingen op 16 maart 2022 organiseren wij begin december een politiek debat met jongeren van de huidige zittende fracties. 

Landelijke politieke partijen hebben meestal een jongerenafdeling. Zij zorgen ervoor dat de thema’s die voor jongeren van belang zijn onder de aandacht van de politiek komen. Zo bestaan er landelijk onder meer het CDJA, de JOVD, de Jonge Democraten en de Jonge Socialisten.

Wij willen weleens weten hoe groot de invloed van jongeren op de lokale politiek is

Veel lokale politieke partijen hebben geen aparte jongerenafdeling. Maar steeds meer realiseren ook plaatselijke partijen zich dat er een nieuwe beweging aan het opkomen is. Jongeren kijken nu eenmaal anders tegen de gevestigde orde aan en hebben veelal ook een andere manier van werken. Wij willen weleens weten hoe groot de invloed van jongeren op de lokale politiek is. Hebben zij voldoende inbreng of worden zij door de gevestigde orde aan de kant gezet?

Gehoord

Kijkend naar de gemiddelde leeftijd van onze gemeenteraad zou je niet zeggen dat jongeren enige invloed hebben op het huidige beleid. In ons dorp hoor je weinig van de genoemde jongerenafdelingen van de landelijke partijen. Bestaan ze lokaal of regionaal eigenlijk wel? Wat willen de jongeren eigenlijk? Waar hebben zij behoefte aan? Voldoen de huidige visie en plannen van onze bestuurders wel aan de verwachtingen die de jongeren hebben? Weten ze eigenlijk wel wat hun behoefte is en wat ze willen? Voelen jongeren zich wel echt gehoord? Waarom horen we de jongeren van die partijen nooit eens? Is dat misschien de reden dat in ons dorp een nieuwe partij is opgericht genaamd VOTE?

Met argusogen werd er door de politiek gekeken naar de onlangs opgerichte jongerenafdeling van Samen voor Valkenswaard. Jongeren die zich binnen deze partij willen gaan inzetten voor ons dorp. Een geweldig idee, maar na een krantenpublicatie is het helaas stil geworden. Een publiciteitsstunt? Als we de uitgangspunten van al die landelijke jongerenafdelingen op een rij zetten, blijkt dat ze hetzelfde wollige taalgebruik hanteren als hun moederpartij. Veel algemeenheden en kretologie zoals meer huisvesting, meer verbinding en nieuwe politiek. Weinig is er te lezen over hoe ze dat willen gaan realiseren.

Of blijven we in Valkenswaard traditioneel kiezen?

Andere keuze?

Wat willen de Valkenswaardse jongeren eigenlijk? Dat is de vraag die wij voorleggen aan de jongerenafdelingen van de huidige gemeenteraadsfracties. Wij zijn benieuwd of we op 16 maart 2022 ook die andere keuze kunnen en willen maken. Of blijven we in Valkenswaard traditioneel kiezen en verandert er dus weinig?

politiekcafevalkenswaard.nl