Bijna 100 zienswijzen

Gemeente sleutelt aan bestemmingsplan Buitengebied

VALKENSWAARD - De gemeente Valkenswaard werkt al een tijdje aan een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Een complexe opgave omdat daar veel verschillende belangen samenkomen, zoals natuur, landbouw, mobiliteit en recreatie. Intussen is er naar aanleiding van de bijna 100 zienswijzen die hierop binnenkwamen volop aan het plan gesleuteld. Komende maand hakt de gemeenteraad definitief de knoop door.  

Het nieuwe plan is een belangrijke voor bewoners en gebruikers van het buitengebied. En daarmee een ingewikkelde taak voor de gemeente, want alles moet een plek krijgen en alle functies moeten met elkaar in balans zijn. Het buitengebied herbergt namelijk niet alleen natuur en landbouw, maar ook water, landschap, milieu, mobiliteit en recreatie.

Zienswijzen

Het zogenaamde 'bestemmingsplan Buitengebied 2' werd eerder al ter inzage gelegd. Daarop werden bijna honderd zienswijzen ingediend, op basis waarvan de gemeente nu enkele wijzigingen heeft doorgevoerd. Ook is er ambtelijk nog aan het plan gesleuteld.
Gisterenavond kregen inwoners daarom de ruimte om de lokale politiek toe te spreken. Tijdens een speciaal ingelaste extra commissievergadering konden bewoners en gebruikers van het buitengebied inspreken. Bij het ter perse gaan van deze krant moest deze avond nog aanvangen, onduidelijk is daarom of inwoners inderdaad van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt.

Gisterenavond kregen inwoners daarom de ruimte om de lokale politiek toe te spreken

Het laatste woord

Het gewijzigde bestemmingsplan plus de zienswijzen worden vervolgens eerst in commissieverband besproken. Die vergadering staat gepland op donderdag 2 december. Hoewel inwoners hierbij welkom zijn, is tijdens deze vergadering geen mogelijkheid tot inspreken meer. Daarna is het de beurt aan de gemeenteraad, die op donderdag 16 december de knoop mag doorhakken. Een belangrijk besluit, omdat het richting geeft aan de toekomst van het Valkenswaardse buitengebied.