De harmonie is de afgelopen tijd druk bezig geweest met repeteren.
De harmonie is de afgelopen tijd druk bezig geweest met repeteren.

Een avond niet alledaagse, luistermuziek van harmonie UNA

VALKENSWAARD - ‘Klein, intiem en voor iedereen. De muzikanten van Koninklijke Harmonie gaan op een niet voor de hand liggende muzikale reis. Geniet van enkele gloednieuwe composities, die speciaal voor deze reis geschreven zijn door diverse ‘componauten’ en kom even los van de alledaagse beslommeringen. Ervaar de geweldige gewichtloosheid die de muziek je kan bieden. Kortom: muziek voor bij het maanlicht. Kortom: LUNA.’

door Willem-Jan Schampers

De tekst in de brochure van theater De Hofnar zegt veel, zo niet alles, geeft Michael Penders grif toe. Hij is namens harmonie UNA het aanspreekpunt voor de media en wil graag nog iets extra’s vertellen over het concert van het Valkenswaardse muziekgezelschap, dat zondag plaatsvindt vanaf 15.00 uur. “Het optreden was eigenlijk gepland in november vorig jaar, maar moest toen vanwege de Coronamaatregelen worden uitgesteld. Het concert was ook groter van opzet, maar omdat we nu maar een relatief korte voorbereiding hebben, is het nu allemaal in een wat kleinere setting. Noem het ‘Percussion in Concert Plus’. Dus inclusief Groot Orkest, maar wel met minder blazers.” Bovendien is er de medewerking van diverse vocalisten. Naast Michael zelf, zijn ook Lenneke Brussé, Merel Brusselers, Hessel Engelsman, Puk van Hout, Luca Bruijnaers en Jan van Delft op het podium van De Hofnar te zien en te horen. 

Intiem

“Het wordt een intiem concert, met verrassende liedjes en composities”, zegt Michael. “Alle arrangementen zijn geschreven door Bart Wernaart, dirigent van de Slagwerkgroep van UNA. Hij heeft, samen met William Linssen, dirigent van het Groot Orkest, de afgelopen Coronaperiode de club aan de gang gehouden. Veelal één op één, via Zoom en Teams. Dat we nu eindelijk weer het theater in kunnen, is dus een verademing!”

Bubbeltjes

Hoewel UNA de laatste tijd niet zoveel in de publiciteit was, is de club nog springlevend, benadrukt Michael. “We timmeren danig aan de weg en willen de komende jaren ook weer meer van ons laten horen. Op zaterdag 24 oktober zijn we opnieuw te zien in De Hofnar, waar we het ‘Bubbeltjes Brunch Concert’ verzorgen. Als officiële opening van het Vogelverschrikkerfestival. De kookploeg, bekend van de populaire mosselavonden, is verantwoordelijk voor een overheerlijke brunch, met een verfrissend glaasje bubbels erbij, én wij zorgen voor fijne muziek. Kaarten via De Hofnar.” Ter gelegenheid van de jubilarissen van UNA, wordt er op 12 december 2021 een concert gegeven in de zaal van speeltuin Geenhoven. Doordat de jubilarissen van 2020 door de coronacrisis ook nog niet zijn gehuldigd, is het dit jaar dus dubbel feest. In totaal zijn er zo’n tien jubilarissen, variërend van 12,5 tot 50 jaar. Na een gezamenlijk Nieuwjaarsconcert met KGZ De Volharding, 2 januari in De Hofnar, gaat de slagwerkgroep zich voorbereiden op twee ‘Percussion in Concerten’. Op 20 en 21 mei in De Hofnar. En een maand later verzorgt UNA een picknickconcert op de Floriade in Almere.

Night of the Proms

Michael: “Bovendien zijn er plannen om de ‘Night of the Proms-concerten’ nieuw leven in te blazen. We denken aan november 2022. Er wordt nu samenwerking gezocht met allerlei partijen en ook oud-leden en herintreders worden benaderd. We merken dat we van allerlei kanten hulp krijgen. Als we er maar om vragen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we dit opnieuw kunnen organiseren. Maar we gaan nu eerst op ruimtereis met LUNA. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te koop via de website: www.hofnar.nl.”