Burgemeester Ederveen met naast hem Piet Smets op het bankje van fanfare Emos. (Foto: Jurgen van Hoof)
Burgemeester Ederveen met naast hem Piet Smets op het bankje van fanfare Emos. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Een blijvende herinnering

BORKEL EN SCHAFT - Direct na de Eerste Wereldoorlog werden enkele inwoners van Borkel en Schaft geïnspireerd door de trompetklanken van de militairen die daar gelegerd waren. Ze werden zo enthousiast dat ze besloten een eigen fanfare op te richten. Op 10 oktober 1920 ging Fanfare Emos- Eendracht maakt ons sterk - dan ook officieel van start.

door Ton van Helvoort

Lang werd er door de leden van de drumband en fanfare uitgekeken naar het jaar 2020. Dat zou voor iedereen het kroonjaar worden, maar ook hier gooide het coronavirus roet in het eten. Activiteiten werden doorgeschoven, maar van uitstel kwam gelukkig geen afstel. Zaterdag 9 oktober was het dan eindelijk zover. Op het Mgr. Kuijpersplein in Borkel en Schaft werd onder grote belangstelling een zitbankje onthuld als een blijvende herinnering en ook uit dankbaarheid van de fanfare aan alle inwoners van Borkel en Schaft. Natuurlijk was daarbij de fanfare en drumband in vol ornaat aanwezig om dit prachtige moment met hun eigen muziek te ondersteunen. Burgemeester Ederveen was met veel plezier naar Borkel en Schaft gekomen om de nieuwste aanwinst te onthullen. Ook wethouder Mieke Theus was daarbij aanwezig. Het is helaas, zei Ederveen, één jaar noodgedwongen uitgesteld door de corona maar nu staat het hier op een prima plaats naast het bankje van de 100-jarige Miet van de Ven-Peeters, dat zij eerder door de gemeente kreeg aangeboden. Daarna, met het vaandel op de achtergrond, werd het bankje door de burgemeester onthuld samen met Piet Smets die als oudste lid van de fanfare natuurlijk ook erg trots was. 

Trots

Het is een geweldige fanfare, zei Ederveen, en ook zij verdienen een 'lang zullen ze leven!' Dat klonk geweldig over het plein en werd luid door de aanwezigen meegezongen. Gelukkig speelt zo'n fanfare muziek waardoor men even de daglijkse zorgen kan vergeten. Ze speelden daarom het wereldwijde bekende lied: Cheerio. De teksten zoals: weg met de zorgen en weg met het verdriet werden luidkeels meegezongen. Het waren dan, zoals in de Nederlandse tekst geen jongens van Tromp en Piet Hein, maar wel merendeels inwoners uit Borkel en Schaft. En op zo'n fanfare kan iedereen echt trots zijn. Het bankje is een geschenk van fanfare Emos aan Borkel en Schaft om voor de inwoners de honderdste verjaardag van deze fanfare tot een blijvende herinnering te maken. Het is toch wel heel bijzonder dat het kerkdorp Borkel en Schaft met ongeveer 1200 inwoners zo'n fanfare heeft en daarbij ook nog eens een drumband. 

Uniek

Voorzitter Bernard Baken is dan ook terecht trots op zo'n prachtig korps. "Het zijn niet alleen de bijeenkomsten voor onder meer de repetities, maar ook als er een bepaald feest of evenement is in het kerkdorp wordt dat vaak opgeluisterd door Emos. Deze unieke fanfare is er immers voor alle inwoners en diezelfde inwoners hebben op hun beurt echt veel waardering voor ons werk. We hadden echt een jaar lang feestelijke activiteiten gepland", zegt Baken, maar tegen een coronacrisis is zelfs fanfare Emos uit Borkel en Schaft niet opgewassen.