Reactie op artikel Stichting vraagt gemeenteraad ‘in te grijpen’

Net zoals vorig jaar las ik een artikel in het Valkenswaards Weekblad van woensdag 6 oktober met als kop: Stichting vraagt gemeenteraad ‘in te grijpen’ over het plaatsen van een kiosk (fysiek platform voor ontmoeten en cultuur) op de Markt in Valkenswaard. 

Het artikel, dat niet ondertekend is, komt uit de koker van de Stichting BIMKV en is waarschijnlijk door correspondent Willem-Jan Schampers ingediend die ook lid is van BIMKV. Iedereen mag natuurlijk zijn mening verkondigen, maar het bevreemdt mij dat in dit artikel geen wederhoor is toegepast bij de Stichting Weekmarkt Valkenswaard (SWV) die hierdoor in een kwaad daglicht wordt gesteld en dat terwijl het artikel drie pertinente leugens bevat. 

'De weekmarkt wordt in een kwaad daglicht gesteld'

1. Door de heer Groenewoud, voorzitter van BIMKV, is onlangs op een drukke markt de marktmeester onder druk gezet om een intentieverklaring te tekenen waarin de SWV uitspreekt vóór een kiosk te zijn. De marktmeester heeft dit geweigerd om dat de groenvoorzieningen op de markt nog niet klaar zijn en er nog aanvragen zijn van markt verkopers voor staanplaatsen. Dat zinde de voorzitter van BIMKV niet en die heeft daarna, in het bijzijn van een gast van de markt, de marktmeester bedreigd op verschillende manieren. De voorzitter beschuldigde de gast ervan een ‘spion' te zijn en wraak te zullen nemen. 

2. Afgezien van enige animaties van de architect heeft de moderne kiosk nooit op de markt gestaan en staan de marktkramen dus ook niet op de plaats van de kiosk. 

3. In de gemeenteraad is besloten om de plaatsing van de Kiosk op de lange baan te schuiven (motie van PvdA en CDA) totdat er daadwerkelijk een breed draagvlak onder de bevolking is aangetoond. Tot op vandaag is er nog niets door BIMKV aangetoond want dat draagvlak, zoals door bezwaarmakers in een 62 pagina rapport is aangetoond, is er niet en was door BIMKV voornamelijk gebaseerd op onwaarheden.

Mail

Daar komt bij dat naar aanleiding van de diverse postings op de sociale media, de voorzitter van Het Bloemencorso, Gabrielle Buijs, ons het volgende stuurde: 

Met verbazing las ik onderstaand bericht en ik sluit mij volledig aan bij de mail van de Aktiegroep. Ik weet dat er ook (note HD: door de gemeenteraad) een dringend verzoek is neergelegd om ook contact op te nemen met Bloemencorso Valkenswaard. Ook dit is niet eerder en tot op heden niet gebeurd. 

Volgens mij is er verder weinig gebeurd om wel draagvlak te creëren maar is dit weer een tweede poging om iets doorgedrukt te krijgen waarbij voorbijgegaan wordt aan opdracht en gesprek.

Aktiegroep Leefbaar Valkenswaard