Het Vogelverschrikkersfestival biedt tien dagen lang muziek, cultuur en creativiteit in het Van Bestpark.
Het Vogelverschrikkersfestival biedt tien dagen lang muziek, cultuur en creativiteit in het Van Bestpark.

Veelzijdig programma Vogelverschrikkerfestival

VALKENSWAARD - Van vrijdag 22 tot en met zondag 31 oktober staat de twaalfde editie van het Vogelverschrikkerfestival op de rol. Tien dagen lang muziek, cultuur, creativiteit en gezelligheid in en rond de Spiegeltent in het Van Bestpark en Theater De Hofnar. 

Het centrale item van het festival vormen de honderd vogelverschrikkers op het terrein. Voordat er vogelverschrikkers kunnen worden gebouwd, moeten er natuurlijk wel eerst palen zijn om die verschrikkers tegenaan of omheen te bouwen. Dat is dus het allereerste VVF-evenement: het palen sjouwen. In een indrukwekkende optocht met tromgeroffel en muziek worden de palen naar het festivalterrein gebracht. Vrijdag 15 oktober om 19.30 uur: verzamelen bij de rotonde Europalaan/Bakkerstraat/Wolbergstraat. Deelname is gratis. 

Dag van de Makers 

Als de palen zijn gesjouwd en op het festivalterrein zijn gearriveerd is er de Dag van de Makers op zaterdag 23 oktober van 9.00 tot 17.00 uur in het Van Bestpark. Deelnemers, bouwers dus, dingen mee naar mooie prijzen. Een deskundige jury beoordeelt de creaties. Er zijn prijzen te winnen in vier categorieën: de meest traditionele, de meest eigenzinnige, de minst effectieve en meest duurzame vogelverschrikker.
Natuurlijk kan heel Valkenswaard ook weer vanuit zijn voortuin meedoen aan het festival. Vogelverschrikkers die op zaterdag 23 oktober om 17.00 uur in de voortuin staan en voor deelname zijn aangemeld, dingen mee naar leuke prijzen. Een speciale jury beoordeelt de creaties.

Lunch en brunch

Dagelijks van 12.00 tot 14.00 uur kunnen liefhebbers terecht voor een heerlijke exotische lunch. Specialiteiten uit verre vreemde landen. De Bubbeltjesbrunch met harmonie UNA is op zondag 24 oktober, aanvang 12.00 uur (inloop 11.00 uur). De Mosselavond is dinsdag 26 oktober. Aanvang 18.00 uur, inloop vanaf 17.00 uur.
Alle kinderen tot 12 jaar kunnen meedoen aan de Grote VVF Stoepkrijttekenwedstrijd. De wedstrijd wordt gehouden op zaterdag 23 oktober van 13.00 tot 17.00 uur op de Markt. Voor de mooiste vogelverschrikkers zijn leuke prijsjes te winnen. Deelname is gratis. Wel vooraf inschrijven.

Meezingen

De Senioren Meezingmiddag op maandag 25 oktober vanaf 14.00 uur. Bernadet Winters, Hanneke Theus en Piet Theus leiden deze nostalgische middag in goede banen. De ervaring leert dat het altijd lekker druk wordt, dus tijdig inschrijven wordt aanbevolen.
De Verschrikkelijke PopQuiz is maandag 25 oktober vanaf 19.00 uur in Du Commerce. Teams van maximaal vijf deelnemers. Vooraf inschrijven. Elk team dat minimaal één verschrikkelijk voorwerp meeneemt, wint in elk geval iets.

Nacht van de Nachtegaal 

De Nacht van de Nachtegaal. De ultieme kans voor ieder die ervan droomt om ooit op een echt podium te staan. Een heerlijk warm/koud buffet vooraf. Een live band, de bezielende (bege)leiding van Maaike Rijnders, een lange lijst met prachtige nummers en een gegarandeerd enthousiast publiek. Zaterdag 30 oktober, aanvang 18.00 uur.
Het Valkenswaards Filmfestival op donderdag 28 oktober. Films van Valkenswaardse bodem. Op zondag 31 oktober van 10.00 tot 15.00 uur is het tijd voor de Vogeltjesmarkt op de Markt. Particulieren kunnen een kraam of grondplek huren en hun spullen uitstallen en verkopen.
Op 24, 26, 28 en 30 oktober, steeds om 11.00 en 13.00 uur, worden vogel-dorpswandelingen gehouden onder leiding van deskundige gidsen. Vertrek vanaf de Spiegeltent.
Alle activiteiten, zowel op het VVF-terrein als in Theater De Hofnar, zijn uitsluitend te bezoeken op vertoon van QR-code, identiteitsbewijs en toegangsbewijs. Het toegangsbewijs is gratis te downloaden op www.vogelverschrikkerfestival.nu. Het volledige programma is te vinden op de website. Via die website kan iedereen zich inschrijven voor de activiteiten.