Er kon worden geproost op een goede afloop. (Foto: Jurgen van Hoof)
Er kon worden geproost op een goede afloop. (Foto: Jurgen van Hoof)

Voorbeeldproject Oude Strijper Aa opgeleverd

LEENDERSTRIJP - In een jaar tijd heeft het beekdal van de Oude Strijper Aa, gelegen ten oosten van het Leenderbos, tussen de Riesten en de Gastelsche Heide, een complete metamorfose ondergaan. De Oude Strijper Aa kronkelt er bijna als vanouds door het landschap. En planten- en diersoorten die dreigden te verdwijnen, krijgen er nu weer de kans om te groeien.

door Roy de Leijer

Precies een jaar geleden ging de eerste schop de grond in voor de werkzaamheden. Het project werd onlangs officieel opgeleverd. Dat gebeurde in het bijzijn van onder anderen watergraaf Erik de Ridder en Martijn Tholen, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel, GroenLinks-gedeputeerde Hagar Roijackers, Staatsbosbeheer-bestuurder Jan Fenten en burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck. Gezamenlijk onthulden zij een picknickbank voor de omgeving. Het buitenmeubel staat in het beekdal bij de Riesten, op een paar minuten wandelen vanuit het centrum van Leenderstrijp. Wandelaars kunnen er starten voor een ommetje langs de Oude Strijper Aa. Verder is er een robuuste vlonder aangelegd en zijn er stapstenen en een insectenhotel geplaatst. De plek is daardoor niet alleen uitnodigend voor fietsers en wandelaars, maar ook voor bijvoorbeeld schoolklassen.

Voorbeeldproject

De eerste plannen voor de herinrichting dateren al van ruim 10 jaar geleden. “Toen vonden de eerste keukentafelgesprekken plaats”, vertelt projectleider Hans Koekkoek van waterschap De Dommel.
Voor het realiseren van het beekherstelproject heeft het waterschap samengewerkt met verschillende partijen, zoals Staatsbosbeheer, de provincie, de gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende en met inwoners en agrariërs. Die samenwerking werd tijdens de oplevering geprezen door de gedeputeerde. “Dit is een voorbeeldproject”, aldus Hagar Roijackers, die aangaf dat er nu ook op andere plekken in Brabant moet worden doorgepakt. Wat elders in de provincie nog moet gebeuren is hier al met succes gerealiseerd, aldus de gedeputeerde.

Meer variatie

Aan de werkzaamheden hangt een prijskaartje van bijna 2 miljoen euro. Dat is exclusief het bedrag dat is uitgetrokken om de benodigde gronden te verwerven.
Watergraaf Erik de Ridder over de werkzaamheden: “De beek is versmald, verondiept en meandert weer op een natuurlijke manier. Hierdoor stroomt het water sneller waardoor er meer variatie in de beek ontstaat. Dit zorgt ervoor dat bijzondere planten en dieren de kans krijgen zich hier te ontwikkelen.”

'Bijzondere planten en dieren krijgen de kans zich hier te ontwikkelen'


Met het beekherstelproject herleven oude tijden. Er wordt deels teruggekeerd naar de situatie van voor de ruilverkaveling Buulder Aa-Strijper Aa, die vanaf 1973 heeft plaatsgevonden. De kaarsrechte sloot die destijds is getrokken om het water snel af te voeren, heeft over een lengte van twee kilometer plaatsgemaakt voor een slingerende beek met glooiende oevers. Daardoor wordt er meer water vastgehouden. De nieuwe 'groen-blauwe' ader tussen de gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende zorgt daardoor niet alleen voor een levendiger landschap, maar ook voor minder droogte en wateroverlast. Dat de bufferfunctie van het gebied werkt, bleek eerder deze zomer toen het zo nat was.