Anita Weijers opent kledingzaak ‘Santanita’ in Bohemian-stijl. (Foto: Jurgen van Hoof)
Anita Weijers opent kledingzaak ‘Santanita’ in Bohemian-stijl. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

- Zakennieuws -

Anita Weijers opent kledingzaak ‘Santanita’

VALKENSWAARD - Voor de veertigplussers komt haar naam misschien bekend voor. Als ik de nieuwe kledingzaak Santanita in Valkenswaard binnenstap, herken ik de eigenaresse meteen. Anita Weijers, in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw beter bekend als de zangeres Sandy, begroet me hartelijk. Met ‘Ik ben verliefd op John Travolta’ scoorde ze in 1979 een regelrechte hit, met vele optredens in binnen- en buitenland.

door Willem-Jan Schampers

Maar die tijd ligt inmiddels ver achter de nu zestigjarige Anita. “Een hele periode wilde ik niet meer worden herinnert aan ‘Sandy’, zegt ze, ‘het heeft een belangrijk deel van mijn leven bepaald. Natuurlijk was niet alles vervelend, maar ik vond echt niet alles leuk. En ik heb een groot deel van mijn pubertijd overgeslagen. Ik was eigenlijk nog een kind. Vriendschappen, uitgaan, het is allemaal aan me voorbij gegaan. En, zonder te dramatiseren, denk ik dat dit wel van invloed is geweest in mijn verdere leven. Ik ben nu heel gelukkig, heb twee prachtige kinderen en vier kleinkinderen, maar het is wel eens anders geweest…”
Santanita is niet de eerste (kleding)zaak die Anita heeft. Zo’n twintig jaar geleden had ze een winkel in tweedehands kleding in Den Haas. “Dat heb ik tien jaar met heel veel plezier gedaan, maar door allerlei problemen in mijn privéleven, ben ik alles kwijt geraakt. Mijn huis, mijn zaak, mijn huwelijk en mezelf. Het was een hele donkere periode, waarin ik gelukkig veel steun heb gehad van mijn directe omgeving. Ik ben er nu weer helemaal bovenop, heb een geweldige man en deze winkel is eigenlijk een soort nieuwe start.”

Gipsy Rock

Maar nog even terug naar 1978, toen Travolta mateloos populair was. Na ‘Saturday Night Fever’; speelde hij in een nog groter kassucces: ‘Grease’. De Nederlandse producers John van de Ven en Tom Peters hadden een liedje klaarliggen: ‘Ik ben verliefd op John Travolta’. Ze zochten er een jonge zangeres bij. Via-via kwamen ze bij Anita terecht. “Ik zong in het bandje Gipsy Rock en deed dat puur voor mijn plezier. Met vrienden. Plotseling werd ik echter een bekende Nederlander en wilde iedereen iets van me. Diverse van mijn liedjes werden ook opgenomen in het Engels, Duits en Frans en ik heb in die tijd heel veel opgetreden. Ik heb veel meegemaakt, maar werd ook wel een beetje geleefd.”
Halverwege de jaren tachtig werd het allemaal wat minder en werd het stil rond Sandy. Ze bleef wel zingen, maar hits werden er niet meer gescoord. Haar maatschappelijke leven begon nu echt en ze werkt onder meer jarenlang in een kledingzaak in het centrum van Valkenswaard. “Vandaar ook mijn liefde voor mode en kleding. Ik heb er voor gekozen om bij Santanita nieuwe en gebruikte kleding te combineren. Het hangt ook door elkaar en samen met de klant ga ik op zoek naar de mooiste combinatie. De stijl kun je best omschrijven als ‘bohemian’. In de sfeer van Ibiza, een beetje hippieachtig.”

Sfeervol

Dameskledingzaak Santanita is gevestigd aan de Maastrichterweg 53b, naast de brandweerkazerne. "Het ligt weliswaar enigszins uit het centrum, maar er is hier volop - gratis - parkeergelegenheid en we hebben hier alle tijd om de mensen te helpen. Mijn doel groep ligt tussen de 25 en 80 plus. Haha! Bovendien zijn ook mijn ‘knutselkunstwerken' te koop, zoals kleine schilderijen en kralengordijnen. Ik voel me hier happy en probeer dat ook over te brengen op mijn klanten. Voor betaalbare dameskleding is dit het juiste adres en dat in een sfeervolle omgeving.”
De officiële opening is zaterdag, vanaf 12.00 uur. Met een hapje en een drankje. Daarna is Santanita geopend op woensdag, donderdag en vrijdag (van 10.00 tot 17.00 uur) en op zaterdag (van 10.00 tot 14.00 uur). Tijdens de opening biedt Anita op alle aankopen tien procent korting.