Wie wordt de opvolger van prins Joep d’n Urste en adjudant Arno? (Archieffoto: Jurgen van Hoof)
Wie wordt de opvolger van prins Joep d’n Urste en adjudant Arno? (Archieffoto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Nieuwe opzet Prinsenbal

VALKENSWAARD – Op zaterdag 13 november wordt in Valkenswaard de nieuwe prins van Striepersgat gekozen. Dit gebeurt in een besloten bijeenkomst in Feesterij Lugano. In tegenstelling tot voorheen, wordt de nieuwe heerser echter veel eerder bekendgemaakt. De commissie Bals & Zittingen heeft een geheel nieuwe opzet van het Prinsenbal bedacht.

door Willem-Jan Schampers

Door het sluiten van café-zaal Lavrijssen moest de organiserende stichting Carnavalsviering Striepersgat op zoek naar een nieuwe locatie. Die is gevonden in hotel De Valk aan de Frans van Beststraat. Het feest vindt echter niet alleen binnen plaats, maar ook in een grote tent, die vóór het hotel wordt neergezet. Een en ander is in overleg met de gemeente Valkenswaard tot stand gekomen. De Frans van Beststraat is deze dag dus ook afgesloten voor alle verkeer.
Vanaf 16.00 uur is het ‘festivalterrein’ open en kunnen bezoekers zich te goed doen aan eten en drinken. Ook is er een kraam met Striepersgatse merchandise. De muzikale gezelligheid wordt ingevuld door een dj en live optredens. Als de nieuwe prins is gekozen, zal er witte rook uit de schoorsteen komen en wordt hij (dan nog incognito!) binnen afzienbare tijd bij De Valk verwacht. Uiteraard in gezelschap van de Raad van Elf, de Striepersgatse Hofkapel, de Hofmarjannekes én met alle genodigden van de stichting en de carnavalsverenigingen die zijn aangesloten bij de Striepersgatse Carnavalsfederatie.
Nieuw is ook dat om 19.11 uur de aanwezigen in een vrolijke stoet richting het oude gemeentehuis gaan, waar omstreeks 19.49 uur de nieuwe prins van Striepersgat bekend wordt gemaakt op het bordes. Als hij officieel is geïnstalleerd, gaat het hele gezelschap, met het gevolg van de prins op de prinsenwagen, weer terug naar De Valk, waar het feest kan losbarsten. Oud-prins Joep d’n Urste kan dan ook nog een afscheidswoordje houden en zijn opvolger en adjudant kunnen worden gefeliciteerd.

Toegang

In verband met de nu geldende coronaregels, hebben alleen die personen toegang, die een geldig toegangsbewijs (later wordt bekendgemaakt waar en hoe deze is te downloaden), een QR-code - als bewijs van een volledige vaccinatie - of een negatieve coronatest kunnen laten zien. Ook moet men zich kunnen legitimeren. Dit alles in overleg met de gemeente. Mochten de regels in de tussentijd worden gewijzigd, dan gaat de organisatie van het Prinsenbal hier uiteraard in mee.