Iets later dan gepland trekken er zondag alsnog koetsen door Borkel en Schaft en omgeving.
Iets later dan gepland trekken er zondag alsnog koetsen door Borkel en Schaft en omgeving. Ger van Beek

Alsnog een koetsentocht

BORKEL EN SCHAFT – Traditioneel trekken de koetsen op Eerste Pinksterdag door Borkel en Schaft, maar eerder dit jaar bemoeilijkten de coronamaatregelen dat. Nu deze weer wat soepeler zijn, is er komende zondag alsnog een koetsentocht te bewonderen. Dit keer doen er ruim 40 authentieke rijtuigen mee aan de ‘Pinksterrit’.

Organisator is hippische vereniging St. Servatius uit Borkel en Schaft. Zij besloten eerder om de editie van 2021 door te schuiven naar het najaar in verband met de coronamaatregelen. Hoewel deze komende zondag dus alsnog door kan gaan, gebeurt dat wel op aangepaste wijze. Zo zijn er dit jaar bijvoorbeeld geen randactiviteiten. Deelnemers rijden de route individueel en starten om de twee minuten. Start en finish liggen bij het Rijtuigenmuseum Valkenswaard aan de Molenstraat. Daar vindt tevens de jurering plaats.

'Natuurlijk is iedereen van harte welkom om langs de route de koetsen te bezichtigen'

Zondag om 10.00 uur ‘s ochtends vertrekken de eerste koetsen. Individueel leggen ze de route af richting Borkel en Schaft, waar ze tussen 11.30 uur en 13.30 uur een stop hebben. Daarna trekt de karavaan richting het Belgische Achel waar een tweede stop staat ingepland. Vervolgens gaan de koetsen via de Achelse Kluis weer richting Valkenswaard.

Rijdend museum

St. Servatius neemt de huidige coronamaatregelen in acht. "Het samenzijn van veel personen op één locatie willen we zoveel mogelijk beperken. Daarom is de koetsentocht kleiner van opzet en wordt er individueel gereden. Natuurlijk is iedereen van harte welkom om langs de route de koetsen te bezichtigen en te genieten van dit rijdend museum”, aldus de organisatie. Op www. pinksterrit.nl is de volledige route te vinden.
De Pinksterrit is een traditionele klassementsrit die onderdeel uitmaakt van de ritten van de Nederlandse Vereniging van het Traditioneel Gerij. Deze onderscheidt zich door de zorgvuldige afwerking van koets, tuig en paard, waarbij de koetsiers en passagiers de grootste zorg aan passende en originele kleding besteden. Het gaat dus om het mooiste geheel van koets, paard(en), tuig en passende kleding, die overeenstemt met het oorspronkelijke gebruik van de rijtuigen. Tussen 17.00 uur en 18.00 uur eindigen de koetsen bij het Rijtuigenmuseum.