Drukte op de weekmarkt in Valkenswaard. (Archieffoto: Jurgen van Hoof)
Drukte op de weekmarkt in Valkenswaard. (Archieffoto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Weekmarkt Valkenswaard terug op ‘oude vertrouwde locatie’

VALKENSWAARD - Het heeft een tijdje geduurd, maar vanaf morgen is de weekmarkt van Valkenswaard weer terug op de ‘oude vertrouwde locatie’. Midden in het centrum, op de Markt, zoals het hoort. De mooiste en gezelligste weekmarkt van Brabant herbergt maar liefst 75 ondernemers in de food- en non-foodsector. Omgeven door terrassen, die uitnodigen om wat te eten of drinken.

door Willem-Jan Schampers

Jan Zwarthoed, vicevoorzitter van de Stichting Weekmarkt Valkenswaard, spreekt over een ‘nieuw begin in een mooi, geheel opgeknapt centrum’. “De weekmarkt van Valkenswaard is terug op de Markt, in een prachtige opstelling. Samen met de gemeente hebben we alles opnieuw ingedeeld en ik moet zeggen dat het er heel goed uitziet. Heel overzichtelijk en met voor iedere ondernemer genoeg ruimte om zijn waren uit te stallen, te promoten en te verkopen. De weekmarkt is een prima aansluiting bij het winkelgebied van Valkenswaard. We versterken elkaar en zorgen voor veel extra klanten. Uit de gehele regio, maar ook uit België.”
Wat ook zeker in het voordeel van de Valkenswaardse weekmarkt spreekt, is de uitstekende bereikbaarheid en de vele parkeermogelijkheden in de directe omgeving. Jan: “Wat de bezoekers aanspreekt, is niet alleen het ruime aanbod van producten, maar ook de sfeer en de beleving. Een bezoekje aan de markt is voor nogal wat mensen een wekelijks uitje. Zie het als een gezellige sociale ontmoetingsplaats. Iedere donderdag is het hier weer een feestje, een uitstapje voor jong en minder jong.”

Samenwerking

Jan benadrukt dat de ondernemers er ook zelf van alles aan doen om het de mensen naar hun zin te maken. “Denk dan aan de live optredens, de straatartiesten en de muziek die geregeld is te horen. Maar ook de proeverijen, met producten van de ‘eigen’ kooplieden. Niet voor niets is de slogan ‘WeekMarkt Valkenswaard, daar is het op donderdag te doen’! We zijn al tweemaal uitgeroepen tot de één na beste Markt van Nederland. Een modern warenhuis, maar toch ouderwets gezellig. Iedere donderdag van 8.30 tot 17.00 uur.”
Ook de samenwerking met de lokale horeca en de detailhandel wordt door Jan genoemd als pluspunt van de Valkenswaardse weekmarkt. “En dan mag ik zeker niet vergeten de prima inzet van de gemeente en aannemer RA Infra. Zij hebben ons constant op de hoogte gehouden wat er ging gebeuren, hoe de status was van de werkzaamheden en of er mogelijke vertragingen of problemen waren. De samenwerking en medewerking is optimaal geweest. Nog steeds trouwens. Het grootste openlucht warenhuis van Valkenswaard en omstreken is vanaf donderdag weer terug op de aloude plek.”

Mijlpaal

Sinds anderhalve week is de rijbaan op de Markt weer open. Maar let op: de verkeerssituatie is gewijzigd! Er zijn geen verkeerslichten meer en er is een nieuwe tijdelijke markering op de kruising met de Leenderweg en de Waalreseweg. Dat de rijbaan weer open gaat, is natuurlijk een prachtige mijlpaal. Er gelden nu nieuwe rijrichtingen in het centrum: eenrichtingsverkeer op de Eindhovenseweg, Waalreseweg, Markt (niet voor lijnbussen) en Luikerweg.
Dit betekent dat automobilisten bijvoorbeeld alleen nog vanaf de Luikerweg over de Markt kunnen rijden. Bovendien: het hele centrum is voortaan ook een 30-kilometerzone. Wie wil weten hoe een en ander precies ‘werkt', moet maar eens een kijkje nemen op de website www.valkenswaard.nl/masterplan/actueel. Het is even wennen, maar het levert wel een heel fijn centrum op!