Twan Verhoeven en Jacques van Gerven kijken wie de ‘grootste opbutser’ is. (Foto: Jurgen van Hoof)
Twan Verhoeven en Jacques van Gerven kijken wie de ‘grootste opbutser’ is. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Voorronde NK Stoepranden op kunstgras SV Valkenswaard

VALKENSWAARD - Dit jaar vindt voor de vijfde keer het Nederlands kampioenschap Stoepranden plaats. De overkoepelende organisatie is in handen van de stichting Jantje Beton. Zij wil hiermee spelen, bewegen en ontmoeten in zoveel mogelijk buurten in Nederland stimuleren. Een van de voorronden van het NK is op zaterdag 31 juli in Valkenswaard en wordt georganiseerd door handbalvereniging VHC’13.

door Willem-Jan Schampers

Voorzitter Twan Verhoeven van VHC’13 legt uit wat stoepranden is. “Het is een leuk en laagdrempelig spel, waarbij de spelers veel moeten bewegen. Het spel kan gespeeld worden door tieners, jongeren, volwassen en senioren. Zo draagt stoepranden bij aan meer onderling contact en gezelligheid in de buurt. En dat bevordert weer de kansen en mogelijkheden voor samen buitenspelen. De voorronden vinden plaats in meer dan honderd plaatsen in heel Nederland. Dit jaar trekt Jantje Beton samen op met het Nederlands Handbal Verbond, en zo zijn wij erbij betrokken geraakt.”
Twan ken het spel nog van vroeger. “In mijn eigen jeugd werd het geregeld gespeeld. Allebei aan één kant van de weg en dan gooien. In feite is er niet zo heel veel veranderd. De spelregels zijn iets of wat aangepast en de stoepranden van toen zijn vervangen door mobiele, plastic varianten. Het is echter nog steeds de bedoeling om de bal tegen de ‘stoeprand’ van de tegenstander te gooien. Dan krijg je een punt. Slaag je er in om de bal te vangen, nadat hij terug stuit, dan krijg je twee punten. Je mag maximaal drie keer achter elkaar gooien. Daarna is de andere speler weer aan de beurt.”
Twan klinkt bijzonder enthousiast, als hij verder vertelt. “Het gooien vanaf de ‘straat’ (dus niet meer achter je stoeprand, red.) is niet zonder risico. Want je kunt worden afgegooid door je tegenstander. Dan verlies je al je punten. En dit kan heel vervelend zijn als je bijna vijftien punten hebt, dan heb je namelijk gewonnen. Het afgooien kan overigens alleen als je op ‘straat’ staat en de bal niet tegen de stoeprand gooit. Het is dus ook nog eens een concentratiesport, waarbij je moet mikken, maar ook moet proberen ballen te ontwijken. Stoepranden is eigenlijk een leuke en laagdrempelige vorm van handbal.”

'Stoepranden is eigenlijk een leuke en laagdrempelige vorm van handbal'

Opbutser

Het NK is bedoeld voor kinderen van zes tot en met veertien jaar. Oudere jeugd en volwassenen kunnen ook komen ‘butsen’, maar strijden dan om het open Valkenswaards kampioenschap. Twan lachend: “Wie is de beste ‘opbutser'? Het is hartstikke leuk om mee te doen met je club of met je collega’s.” Volgens Twan kan het evenement volledig coronaproof worden afgewerkt. Iedereen staat immers minimaal anderhalve meter uit elkaar. “De samenwerking met voetbalvereniging SV Valkenswaard is spontaan ontstaan. We zochten een geschikte locatie en Jacques van Gerven, voorzitter van de club, bood meteen aan om het op hun kunstgras te houden.”
VHC’13 heeft dertien stoeprandsets aangeschaft en deze verdeeld over de Valkenswaardse basisscholen. “Zo kunnen ze ook tijdens de gymlessen worden gebruikt.” De initiatiefnemers hopen op zo’n duizend deelnemers, vanuit elke leeftijdscategorie gaan de winnaars naar de landelijke finale. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro en er wordt gezorgd voor een versnapering. Ook is er een springkussen, VHC’13 verzorgt een clinic en er is een wedstrijd mikken met leuke prijsjes. Kortom: voor ieder wat wils. De wedstrijden beginnen om 9.00 uur en duren tot ongeveer 18.00 uur. Je kunt je aanmelden via www.vhc13handbal.nl.

Finale

Op zondag 19 september strijden kinderen uit meer dan honderd plaatsen om de titel Kampioen NK Stoepranden 2021. De locatie van het evenement is Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Op zaterdag 31 juli wordt bekend wie namens ‘Valkenswaard’ naar de finale gaat.