Zeven hectare grond gekocht

BERGEIJK - Natuurmonumenten heeft via een openbare inschrijving bij het Groenontwikkelfonds Brabant zeven hectare grond aangekocht. 

De aanwinst staat bekend als de Brouwersweijer en is onderdeel van het visvijver- en vloeiveldcomplex langs de Beekloop.
Het complex is een wetland op de hoge zandgronden en staat bekend om bijzondere water- en moerasvogels en grote aantallen bijzondere libellen.
In het verleden werd het perceel bevloeid met water uit de Beekloop, zodat hier hooi verbouwd kon worden.
Op het perceel en in de omgeving zijn de structuren en de restanten van de waterregelwerken van het vloeiveldverleden nog zichtbaar.  

Aanvoer van water

Waterschap de Dommel en Natuurmonumenten slaan de handen ineen om hier de cultuurhistorische waarde te behouden en natuur te ontwikkelen. Door oude waterwerkjes te herstellen wordt de aanvoer van water vanuit de Beekloop weer mogelijk. Het gebied kan zo bij hoogwatersituaties worden ingezet als waterbergingsgebied. Ook gaat de grondwaterstand omhoog, waardoor er waardevol grasland en moerasnatuur ontstaat.
Het watertekort van de afgelopen jaren is voor Natuurmonumenten en Waterschap de Dommel de aanleiding geweest om grootschalige herstelmaatregelen uit te voeren in de omgeving van de Brouwersweijer. Een aantal zomers achter elkaar stokte daar de watertoevoer en vielen de vijvers van de Liskes en de Pastoorsweijer droog.


Woningen op plek gymzaal

LEENDE - Zes huurwoningen voor senioren komen er op de plek waar de gymzaal in Leende stond. 

Vorige week is de bouw op de hoek van de Kerkstraat/Beukenlaan officieel gestart.
De zes huizen in de sociale huursector worden door Bots Bouwgroep gebouwd in opdracht van woningcorporatie woCom. "Ze hebben alle voorzieningen zoals keuken, woonkamer, slaapkamer, badkamer en toilet op de begane grond,” vertelt Anke Nieuwland, manager Vastgoed bij woCom. De woningen gaan in september via het regionale woningverdeelsysteem Wooniezie in de verhuur. De nieuwbouw moet in het tweede kwartaal van 2022 klaar zijn.