Vrijwilligers van voedselbank De Boodschappenmand Valkenswaard aan het werk. (Foto: Jurgen van Hoof)
Vrijwilligers van voedselbank De Boodschappenmand Valkenswaard aan het werk. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Voedselbank Valkenswaard nog steeds hard nodig

VALKENSWAARD – Is de voedselbank ook in de toekomst nodig? Mariëtte Schuman en haar team van Voedselbank De Boodschappenmand in Valkenswaard denken van wel. Sinds de start in 2005 zijn er tenslotte alleen maar bezoekers bij gekomen. 

door Ton van Helvoort

“Gelukkig”, zegt Mariëtte Schuman, die de dagelijkse leiding heeft, “is het huurcontract onlangs door de gemeente met vijf jaar verlengd. We zijn daar echt blij mee want onze locatie ligt nu toch vrij centraal en we hebben er voldoende ruimte om ons werk goed te kunnen doen.” De vrijdag is de vaste uitdeeldag waar wekelijks tussen de 100 en 120 gezinnen of alleenstaanden hun voedselpakket kunnen afhalen.

'Gelukkig laten de lokale ondernemers ons niet in de steek en blijven ze ons helpen'

Stichting De Boodschappenmand Valkenswaard heeft al die jaren als hoofddoel het bestrijden van (verborgen) armoede. Een ander doel is het tegengaan van verspilling. “We verstrekken de voedselpakketten aan diegenen die tijdelijk een netto besteedbaar inkomen hebben dat onder de vastgestelde norm ligt. Dat zijn ook vaak gezinnen met jonge kinderen. We zitten nu weer in een periode dat veel mensen vakantie hebben. Dat betekent wel dat we minder verse etenswaren ontvangen zoals groenten, eieren, brood en fruit. Gelukkig laten de lokale ondernemers ons niet in de steek en blijven ze ons helpen.”
Volgens Mariëtte is het elke week opnieuw een ‘wonder’ dat de bezoekers met een goed gevuld pakket naar huis gaan. “Naast inwoners uit Valkenswaard helpen we ook bezoekers uit omliggende gemeenten die deze voorziening op dit moment nog niet hebben. En als dan op vrijdag de laatste pakketten zijn opgehaald, dan zijn onze 25 vrijwilligers toch weer blij en trots dat ze iedereen hebben kunnen helpen.” Toch kan het weleens gebeuren dat ze van bepaalde groenten of fruit niet voldoende hebben ontvangen. En dan is er toch altijd weer een klein wondertje, want in een hoekje op een pallet staan dan nog artikelen die ze moeten hebben. “Natuurlijk”, zegt Mariëtte, “ontvangen we veel steun van de gemeente, maar ook van bedrijven en particulieren. Naast het samenstellen van de voedselpakketten hebben we helaas ook onkosten. Denk daarbij aan gas, water, elektra, brandstof en onderhoud voor de bus, verzekeringen en de telefoon. Gelukkig kunnen we die kosten vaak betalen uit giften van particulieren en bedrijven.”

'We zorgen ervoor dat men ook in de vakantie niet zonder voedselpakket zit'

Toekomst

Mariëtte en haar team vragen zich weleens af of zo'n voedselbank ook in de toekomst nog nodig zal zijn. "Wij denken van wel. Als we immers terugkijken naar de start in 2005 dan zijn er in die afgelopen zestien jaar alleen maar meer bezoekers bij gekomen. Van de andere kant is het ook goed om te zien hoe dankbaar de mensen zijn als ze op vrijdag met het pakket naar huis gaan.” Deze tijd van het coronavirus heeft ook geen goed gedaan voor de omstandigheden in gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank. De vakanties staan weer voor de deur maar ook dat is niet voor iedereen weggelegd. "Daarom zorgen we ervoor dat men ook in de vakantieperiode niet zonder voedselpakket zit. Dat kost best veel energie, maar juist dat kan een goede reden zijn om ons te helpen. Dan hebben ook die mensen die noodgedwongen thuis moeten blijven wellicht toch nog een beetje vakantie.”