Vlnr: Marco van Hoeck, Bastiaan Waterreus, Theo Geldens en Jaap de Win. (Foto: Jurgen van Hoof)
Vlnr: Marco van Hoeck, Bastiaan Waterreus, Theo Geldens en Jaap de Win. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Basketbalveld grote wens Valkenswaardse jeugd

Algemeen 151 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het was wat regenachtig, maar toch stonden daar op een zaterdagmiddag enkele jonge mannen die op het terrein van de oude Don Bosco LTS wethouder Geldens een petitie aanboden.

door Ton van Helvoort

Zij, Bastiaan Waterreus, Jaap de Win en Marco van Hoeck staan daar niet voor zichzelf. Integendeel, met 410 handtekeningen en dat allemaal van overwegend jonge mensen, proberen ze de gemeente bij monde van wethouder Theo Geldens onder de aandacht te brengen hoe belangrijk sport kan zijn. 

“Natuurlijk”, zegt De Win, “is het woord sport een vrij rekbaar begrip. In ons geval praten we over één of twee officiële basketbalvelden die er in Valkenswaard zouden moeten komen.” In het verleden waren die velden er wel, maar door de afbraak van de toenmalige LTS verdwenen die ook weer. “Natuurlijk”, zegt Waterreus, “kost zo’n aanleg geld maar wij als Falcons denken dat zoiets past bij de ambities van Valkenswaard. Ga maar na, een petitie met 410 handtekeningen voor een sport waarvoor op dit moment nauwelijks een goed veld in gebruik is.”

Van alle kanten, zowel lokaal als landelijk wordt de jeugd opgeroepen om gezond te leven door onder meer te gaan sporten. “Wij denken dan ook”, zegt Van Hoeck, “dat de gemeente ons daarbij moet steunen. Door corona heeft een aantal sporten helaas toch al op een laag pitje gestaan. Het is toch fantastisch dat men zoveel handtekeningen ophaalt voor een sport die door gebrek aan een goede accommodatie in Valkenswaard amper goed bedreven kan worden.”

Investering die loont

Wethouder Geldens onderstreept het belang van sporten. “Natuurlijk gaat het om een behoorlijk bedrag, maar het is in onze ogen dan ook een investering die zal lonen.” In onze gemeente liggen op verschillende plaatsen kleine basketbalveldjes. Dat zijn echter geen professionele velden zodat men daarop geen landelijke competitie zal kunnen spelen. Er is nog best veel werk aan de winkel maar eerst moet duidelijk zijn dat zo’n basketbalveld te realiseren is.

“We hebben inmiddels al 140 leden”, zegt Waterreus, “die nu noodgedwongen op een veldje spelen dat vaak niet de juiste afmetingen en belijningen heeft. En dat voor een woonplaats met ruim 33.000 inwoners. Dat kan toch niet! Help ons daarom zodat er op korte termijn kan worden gestart met de aanleg. Wijzelf hebben een voorkeur voor het Don Boscopark op de plaats van de vroegere LTS, de ligging is dan redelijk centraal en er wordt niemand in de directe omgeving lastig gevallen.”

Voorkeur voor eigen woonplaats

“Wij denken”, zeggen de initiatiefnemers, “dat de aanleg van zo’n basketbalveld met name de jeugd de kans geeft om ook buiten te sporten.” Vergeet daarbij niet dat in Valkenswaard onder die ruim 31.000 inwoners echt veel jongeren zijn die bij voorkeur in hun eigen woonplaats willen sporten. Voor de gemeente Valkenswaard zal daarbij ongetwijfeld ook meespelen dat het bekende spreekwoord ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ alleen maar een stimulans zal zijn bij het behandelen van de petitie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant