Een rustplaats voor al die Britse militairen die ons de vrijheid hebben teruggegeven. (Foto: Jurgen van Hoof)
Een rustplaats voor al die Britse militairen die ons de vrijheid hebben teruggegeven. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Ook na 77 jaar blijft herdenken belangrijk

Algemeen 265 keer gelezen

VALKENSWAARD - Vrijdag 17 september is het 77 jaar geleden dat Valkenswaard werd bevrijd. Op die zondag passeerden rond 15.00 uur de eerste Britse militairen vanuit België de Nederlandse grens op weg naar Valkenswaard.

door Ton van Helvoort

Helaas sneuvelden er op die zondag veel Britse soldaten door hevig verzet van de Duitsers. Gedurende dat offensief, beter bekend als Market Garden, werd er hevig gevochten in de bossen rondom Valkenswaard. Het kostte de Britten enkele uren om de Duitse stellingen volledig op te rollen en de weg vrij te maken. Toen het avond werd, waren ze door de felle tegenstand nog niet verder gekomen dan Valkenswaard, terwijl ze volgens plan al in Eindhoven hadden moeten zijn. De vreugde in het dorp was er echter niet minder om. Men kon zich waarschijnlijk niet indenken hoe groot de verliezen bij het Britse leger waren. Het waren overwegend nog uitzonderlijk jonge mensen die hun leven voor onze vrijheid gaven, leeftijden van 18 tot 22 jaar kwamen dan ook vaak voor.

Dankbaar

We moeten ons realiseren dat zij hun leven voor onze vrijheid opofferden. En daar moeten we, ook na 77 jaar, nog altijd ontzettend dankbaar voor zijn. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren onze dankbaarheid kunnen tonen door op 17 september op de militaire begraafplaats aan de Luikerweg aanwezig te zijn. Helaas is dat ook dit jaar vanwege beperkende coronamaatregelen nog niet mogelijk en kan de bevrijding dan ook alleen in besloten kring worden herdacht. Daarom heeft de gemeente voor een passend alternatief gezorgd. De lokale omroep maakt opnamen die vanaf zondagavond op VOS TV worden uitgezonden.

We moeten ons realiseren dat het groepje mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt steeds kleiner wordt. Juist daarom is het zo ontzettend belangrijk om elk jaar opnieuw op 17 september die dag te herdenken dat wij bevrijd werden.

Fors toegenomen

Ondertussen is het bezoek aan de begraafplaats aan de Luikerweg de laatste jaren, en dan vooral op 17 september, fors toegenomen. Daarbij valt op dat het juist veel jonge mensen zijn die samen met ouderen aan de herdenking deelnemen. Laten we hopen dat er in het komende jaar niet langer beperkingen zijn om de begraafplaats aan de Luikerweg gezamenlijk te bezoeken.
Gelukkig zijn alle graven, mede dankzij de inzet van Stichting Erfgoed 40-45, geadopteerd door inwoners uit Valkenswaard en omgeving. Vaak ligt er op elk graf een bloemetje. Dat symboliseert onze dank aan die jonge soldaten die voor onze vrijheid zijn gesneuveld. Dat mag nooit vergeten worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant