"Spelers van het G-team reageren meestal heel primair. Vrolijk en blij, maar ook boos en verdrietig."  Foto: Jan Jonkers
"Spelers van het G-team reageren meestal heel primair. Vrolijk en blij, maar ook boos en verdrietig." Foto: Jan Jonkers (Foto: )

Jubileum G-team SV Valkenswaard

  Sport

Willem-Jan Schampers

'Al 12,5 jaar plezier en gezelligheid'

Medio 2005 werd bij SV Valkenswaard voor het eerst gesproken over de wens om een eigen afdeling voor gehandicaptenvoetbal (G-voetbal) op te starten. Ondanks de inspanningen van diverse mensen binnen de vereniging, onder wie Jacques Meulemans en Hans Zeegers, lukte het (nog) niet om voldoende spelers te verzamelen om in te schrijven voor de G-competitie van de KNVB.

VALKENSWAARD - Omdat het toenmalige bestuur de overtuiging had dat er voldoende potentiële kandidaten waren voor een gehandicaptenteam in Valkenswaard, werd besloten om per 1 januari 2007 te starten met alleen trainingen voor het kleine groepje aangemelde spelers. Vanuit het bestuur werd Ton van Hees aangesteld als promotor. "We hebben toen de nodige reclame gemaakt voor het G-voetbal. Dit had succes en nog vóór de zomer van 2007 hadden zich voldoende spelers aangemeld om te gaan meedoen aan de competitie."
Onder leiding van Ton, geassisteerd door Kees Schellens, Hans Zeegers, Berrie van den Dungen en Piet Mollen werd begonnen. De successen waren meteen groot en in het eerste drie (!) seizoenen werd het G-team van SV Valkenswaard kampioen. Heel de club leefde mee en de spelers werden groots ontvangen in de kantine. "En dan te denken dat we bij de start slechts drie spelers en vier trainers hadden", lacht Ton. "Door te gaan 'lobbyen' bij de tehuizen van Lunet, hadden we er al snel zeven spelers bij."
Bij het G-voetbal spelen jongens en meisjes, jong en oud, samen. Ton: "Gewoon omdat het fijn is om met elkaar een balletje te trappen. In de afgelopen 12,5 jaar hebben we diverse successen behaald. Het allerbelangrijkste is echter dat we volledig zijn geïntegreerd binnen de club. Onze spelers worden overal bij betrokken en zijn graag geziene gasten bij allerlei activiteiten, zoals het jaarlijkse seniorentoernooi en de feesten die bij SV Valkenswaard worden gehouden."
Van de eerste groep begeleiders zijn Ton, Hans en Kees nog over. Samen met Bart van Hees, Rik van Gerven en Bram Weekers zijn zij wekelijks in de weer om het de G-voetballers naar de zin te maken. "We hebben momenteel zeventien spelers en daar hebben we soms onze handen vol aan. Het is immers niet altijd alleen maar 'leuk'. Ze reageren heel primair. Vrolijk en blij, maar ook boos en verdrietig. Dan moeten we soms wel eens ingrijpen. Gelukkig gaat het meestal gewoon goed…"
Door de jaren heen zijn er jammer genoeg her en der G-teams verdwenen en dit betekent dat SV Valkenswaard een paar keer per seizoen flinke afstanden moet afleggen om te spelen. "Dit is wel een probleem. Gelukkig hebben we met SPS Spaan Projecten en Henk Evers twee goede sponsors. Dan is er ook financieel wat mogelijk. Zo ook komende zondag, als we ons jubileum vieren. Na de speciale wedstrijd tegen FC Eindhoven/AV (op een volledig veld, red.), hebben we twee leuke activiteiten. Daarna is er de traditionele seizoenafsluiting samen met de andere seniorenelftallen."

Meer berichten