De leden van TWC Valkenswaard in de nieuwe outfit.
De leden van TWC Valkenswaard in de nieuwe outfit. (Foto: )

TWC Valkenswaard in het nieuw

  Sport

Willem-Jan Schampers

Toerfietsers van ieder niveau

Het wielrenseizoen is net gestart en TWC Valkenswaard heeft onlangs een 'sponsorrit' gereden in haar nieuwe wielertenue. De tocht voerde langs de vier kledingsponsors: de start was bij Autobedrijf Wils aan de Vest waarna de stoet zuidwaarts ging om Wielershop Achel aan te doen. Toen koers naar het Flight Forum in Eindhoven, waar Media Value gevestigd is en de finish was op de Statie bij Du Commerce. Dankzij deze sponsors rijden zo'n 85 leden weer strak in het pak en zijn ze voortaan te herkennen aan hun groen-zwarte outfit.

VALKENSWAARD - Frank Bitter, sinds de ledenvergadering van februari de nieuwe voorzitter van TWC Valkenwaard, vertelt over de toerclub. "Het is een vereniging voor fietsers van verschillend niveau, waarbij we ervan uitgaan dat leden minimaal tachtig kilometer kunnen fietsen, met een gemiddelde van 25 kilometer per uur. We rijden onze zondagse clubritten in drie of vier groepen, die qua afstand en tempo verschillen. Iedereen kan zelf kiezen of hij of zij meer wil afzien of juist meer de nadruk legt op genieten. Overigens kunnen genieten en afzien natuurlijk ook samengaan! We proberen met alle groepen gezamenlijk op de pauzeplaats koffie te drinken. Afgelopen seizoen hebben we zo'n negentigduizend kilometer gereden op zondagen."

De vereniging is lid van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Dit is een overkoepelende organisatie, waarbij verenigingen en stichtingen zijn aangesloten die zich tot doel stellen het sportieve en recreatieve toerfietsen te bevorderen. Frank: "Het wegseizoen start met de openingsrit op de eerste zondag in maart en eindigt op de laatste zondag in september. Gedurende ons fietsseizoen rijden we wekelijks een eigen route; incidenteel nemen we gezamenlijk deel aan een georganiseerde tocht. Er zijn dus vier afstanden beschikbaar, zodat elke groep zijn eigen route rijdt. De tochten worden aan het begin van het seizoen op de website van TWC Valkenswaard gezet.

"Vertrekpunt is de Markt in Valkenswaard, tenzij anders aangegeven. We vertrekken om 09.00 uur voor de eerst clubritten en vanaf medio april starten we om 08.00 uur. Op de Markt wordt een indeling op afstand en snelheid gemaakt. De minst snelle groep fietst met een kruissnelheid van 26-28 km/uur en de snelste rijders fietsen met een kruissnelheid van 34-36 km/uur. Op deze zondagsritten is clubkleding verplicht en wordt de koffie vergoed door de vereniging. Indien wordt deelgenomen aan een door een andere vereniging georganiseerde toertocht dient een ieder inschrijfgeld te betalen."

Naast dit standaardprogramma is er ook een extra programma, met tochten die verder gaan qua afstand en inspanning. "Buiten ons seizoen kan er natuurlijk ook worden gefietst, maar deze ritten vallen buiten onze clubritten", zegt Frank. "Voor de winterperiode worden er ATB-tochten op de site vermeld, zodat mountainbike-liefhebbers ook in clubverband in de winter kunnen doorfietsen." Voor meer: twc-valkenwaard.nl.

Meer berichten