Jan (l) en Alain van Katwijk: alles zelf gedaan bij de inrichting op de nieuwe locatie. Foto: Theo van Sambeek.
Jan (l) en Alain van Katwijk: alles zelf gedaan bij de inrichting op de nieuwe locatie. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Fietsduo: 'De koers zit in ons bloed'

  Sport

Wilma Stofmeel

Mannen met hart voor hun vak

In juli 2018 brak er brand uit boven Wielerspecialist Azzuri aan de Eindhovenseweg in Aalst. De zaak van Jan en Alain van Katwijk uit Valkenswaard liep rook- en waterschade op, maar binnen een week was de zaak schoon. Er kon, met wat aanpassingen, worden gewerkt en de deur ging weer open. Maar in de loop van de jaren waren ze uit hun jasje gegroeid.

Valkenswaard - De brand en alles er om heen was een goede reden om eens op zoek te gaan naar een andere locatie. Die vonden ze in het voormalige pand van garage Dereumaux aan De Bus in Waalre. Achter de winkelruiten prijken meters grote foto's van vader en zoon van Katwijk in hun gloriejaren van de wielersport en de tekst erop 'De koers zit in ons bloed' zegt genoeg. Hier zitten mannen met hart voor hun vak.

Jan van Katwijk

Jan van Katwijk (72) begon op veertienjarige leeftijd met wielrennen. Acht jaar later werd hij prof bij Willem II-Gazelle en boekte vele zeges, onder andere 'De Acht van Chaam'. Zijn passie lag bij het materiaal. Zo deed hij alles zelf aan zijn fiets in het schuurtje in Bladel. Zijn specialiteit was wielen vlechten. Dat wordt in de fabriek gedaan, maar in die tijd kon je dat ook nog handmatig zelf doen. Uiteindelijk nam Van Katwijk na zijn professionele carrière Wielerspeciaalzaak Azzuri over.

Sappelen

Als zelfstandige was het sappelen: "Het heeft zijn nadelen als je zaak ook je hobby is. Ik was niet altijd commercieel bezig. Ik moest een goed gevoel hebben bij de aankoop van de klant. Wanneer die iets wilde hebben waarvan ik dacht dat die het niet nodig had, zei ik dat ook. Dat was niet altijd slim, later hoorde ik dan dat de klant het toch gekocht had op een ander adres. Ik heb daardoor wel al vijfentwintig jaar een trouwe klantenkring, je moet je onderscheiden."

Alain van Katwijk

Zoon Alain van Katwijk was nog een paar jaar jonger toen hij op de racefiets stapte. Hij vertelt: "Ik was negen, er stond een mooie fiets bij pa in de zaak, die wilde ik wel, maar moest eerst verdiend worden met trainen. Pa leerde me wielen vlechten, dat vond ik leuk werk. Aan de minuscule revetjes die over de spaken geschoven moesten worden had ik een hekel. Ik heb honderdtwintig wedstrijden op de weg en op de baan gewonnen en reed korte tijd als prof. Daarmee won ik in het bergklassement 'De Ronde van België'."

Na wat omzwervingen, maakte Van Katwijk kennis met zijn huidige vrouw en vond hij zijn rust. "Sindsdien werk ik met pa in de zaak. Dat ging niet altijd van een leien dakje, we deden dezelfde dingen anders, met uiteindelijk het zelfde resultaat. Dat was wennen."

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 april wordt de nieuwe zaak aan De Bus, feestelijk geopend. "Dat wordt nog even doorwerken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden