Vorig jaar was de race loodzwaar. Op hetzelfde parcours wordt in augustus opnieuw gekoerst. Foto: Theo van Sambeek.
Vorig jaar was de race loodzwaar. Op hetzelfde parcours wordt in augustus opnieuw gekoerst. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: )

Omloop van Valkenswaard krijgt tweede editie: zwaar en eerlijk

  Sport

De eerste editie van de De Bruyn Metaal BV – Omloop van Valkenswaard deed letterlijk en figuurlijk veel stof opwaaien. Zelden gebeurt het dat een nieuwe wedstrijd zulke lovende kritieken krijgt als de Omloop van Valkenswaard. En dat terwijl de verwachtingen hoog gespannen waren.

Valkenswaard - De organisatie had voor zichzelf de lat enorm hoog gelegd en wilde absoluut niets aan het toeval overlaten. Deelnemers, begeleiding maar ook het publiek beloonden het harde werk. "Bijzonder te spreken was men met name over het uitdagende parcours dat voerde over kasseistroken, grindpaden en oude klinkerwegen. Vooraf waren de zogenaamde 'hotspots' door de organisatie bekendgemaakt, zodat het publiek het peloton daar opwachtte. Als het stof was opgetrokken, haastte men zich naar de volgende hotspot om uiteindelijk de finish aan de Bergstraat te kunnen zien."

Het was een lange wedstrijddag met drie categorieën renners. Voor de heren nieuwelingen (U17), junioren (U19) en beloften (U23) was het een zware koers. Het parcours was zeer selectief, dat zorgde ervoor dat in elke categorie de sterkste renners op het podium mochten plaatsnemen. De renners, getekend door de koers, spraken na afloop dan ook van een zware, maar eerlijke klassieker.

Vanaf die laatste zondag in augustus is de focus gericht op de tweede editie. Die zal plaatsvinden op zondag 25 augustus, op een ongewijzigd parcours. "De Stichting Wielerevenementen Valkenswaard heeft niet alleen complimenten mogen ontvangen van burgemeester Ederveen en wethouder van sport Geldens, maar ook steun bij de organisatie van de komende editie."

De opzet van de tweede editie is enigszins gewijzigd. Er is gekozen voor een korter wedstrijdprogramma. De klassieker zal worden verreden door 150 junioren (U19) en door 150 belofterenners (U23). Gedurende de dag worden afwachtingswedstrijden georganiseerd voor jeugdrenners van de categorieën 1 tot en met 7. Zo'n 250 rennertjes worden daar verwacht. De inschrijvingen lopen inmiddels binnen. Onder meer het Britse Holdsworth–Zappi Racing Team, diverse Belgische teams waaronder het continentale Home Solution-Soenens Cycling Team en het Aluvano Development Team, Alecto CT, Meten Cyclingteam en BEAT Cycling Club doen al mee. Ook Monkey Town CT en de SEG Racing Academy zullen waarschijnlijk aan het vertrek staan. "Kortom: het toptalent van het Nederlandse en Belgische wielrennen wil deel uit maken van een van de meest exclusieve klassiekers."

Meer berichten