Foto: Unipublic/Photogomezsport

Vuelta 2020 in Brabant en Utrecht

  Sport

Van de redactie

Ze gaan als de brandweer

Utrecht en Noord-Brabant vormen samen het parcours voor de start van de Vuelta a España in 2020. Vuelta-directeur Javier Guillén heeft dat maandag 11 december laten weten aan de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. De ploegenpresentatie, de start met een ploegentijdrit en de finish van de tweede etappe zijn in augustus in Utrecht. De tweede etappe start in 's-Hertogenbosch, de volledige derde etappe trekt door Noord-Brabant met Breda als start- en finishplaats.

BRABANT - De gemeenten Breda, 's-Hertogenbosch, Utrecht en de provincies Noord-Brabant en Utrecht hebben enthousiast gereageerd op de definitieve toekenning van de grote wielerronde. De betrokken provincies en steden maken van de Vuelta 2020 een feest voor en door inwoners. Niet alleen langs het parcours zelf, maar ook in de aanloop van de Vuelta-start kleuren de steden en provincies rood.

Salida official

Vuelta-directeur Guillén kijkt uit naar de 'Salida official' in Nederland. Hij heeft alle vertrouwen in een succesvolle organisatie van het evenement in deze steden en provincies. De gemeente Utrecht vervult hierin een coördinerende rol. In Utrecht en Noord-Brabant leeft de passie voor de fiets. Beide provincies hebben ervaring met (grote) wielerevenementen. Daar komen de cultuurhistorische banden tussen Spanje en Nederland en de keuze voor duurzaamheid als centraal thema bij. Dit was voor de directie van de Vuelta van groot belang om de start in 2020 in Utrecht en Brabant te laten plaatsvinden.

Het initiatief voor de Nederlandse Vuelta-start kwam van het Business Peloton Utrecht (BPU). Dit is een zakelijk netwerk voor Utrechtse bedrijven en instellingen met een passie voor de wielersport. BPU benaderde begin 2017 de Utrechtse en Brabantse overheden.

Samen financieren

Per 1 januari 2019 start de voorbereiding met de inrichting van een projectorganisatie. De Vuelta wordt mogelijk gemaakt door de 5 overheden. Daarnaast is ook de private sector nadrukkelijk betrokken bij de financiering van het evenement. Ook wordt een aanvraag gedaan bij het ministerie van VWS. De Vuelta a España is naast de Giro d'Italia (in mei) en de Tour de France (in juli) 1 van de 3 grote wielerrondes. De Ronde duurt 3 weken en start in de maand augustus.

Feest

Henri Swinkels, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant: "We zijn enorm blij dat de Vuelta ook naar Brabant komt. Een grote wielerronde als de Vuelta mobiliseert hele dorpen, wijken, buurten en gemeenschappen om van de passage en alles wat daar omheen georganiseerd wordt een feest te maken. Dat inspireert en verbindt mensen en gemeenschappen. Zo draagt het ook bij aan het versterken van de sociale veerkracht, een belangrijke opgave van dit college. We investeren met elkaar dus in een sportief internationaal evenement met zowel maatschappelijk als economisch rendement."

Meer berichten