Petanque of in de volksmond jeu de boules kan het hele jaar door gespeeld worden
Petanque of in de volksmond jeu de boules kan het hele jaar door gespeeld worden Pixabay

Dommels Boeleke zoekt leden

Sport 161 keer gelezen

DOMMELEN - Pétanqueclub Dommels Boeleke in Dommelen is een bij de nationale bond NJBB aangesloten pétanquevereniging. De vereniging beschikt over een mooie accommodatie op het Sportpark Norbertusdreef in Dommelen genaamd ‘De Keet’, met binnen- en buitenbanen.

P.C. Dommels Boeleke is op 3 september 1986 opgericht naar aanleiding van de aanleg van twee buitenbanen door Buurtvereniging Oud-Dommelen. Aanvankelijk werd alleen buiten gespeeld, tot de club in een kleuterschool een geïmproviseerde baan mochten opbouwen, waardoor het pétanque ook ’s winters kon doorgaan. Al snel werd een eigen clubgebouw neergezet. Dat bestond uit twee aan elkaar vastgemaakte directieketen en kreeg daarom de naam ‘De Keet’. Tegenwoordig beschikt de club over een mooie accommodatie op het Sportpark Norbertusdreef in Dommelen.

De club

Momenteel telt de vereniging 50 leden. De leden hebben een speellicentie van de NJBB en kunnen daarmee meedoen aan vele evenementen, zoals de zomercompetitie, de nationale pétanquecompetitie (regionaal) en wedstrijden die door andere verenigingen worden georganiseerd.
Ook worden jaarlijks enkele toernooien georganiseerd die toegankelijk zijn voor licentiehouders van de NJBB, waarvan het gezellige Keettoernooi wel de meeste bekendheid geniet.

Kennismaken

Wilt u wel eens kennis maken met jeu de boules? Dat kan tijdens het wekelijkse Minimix toernooi dat elke vrijdagmiddag plaatsvindt vanaf 13.30 uur. Deze middag is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor niet-leden.
De clubavonden zijn momenteel op de dinsdagavonden vanaf 19.00 uur en de wedstrijden beginnen om 19.30 uur. Bij aanwas van de vereniging zullen de donderdagavonden ook (weer) worden opengesteld.

Meer informatie

Clubhuis De Keet is te vinden aan de Norbertusdreef 31b in Valkenswaard. Heeft u vragen? Neem via mail contact met het secretariaat: PCDBsecretariaat@gmail.com

Hoe zit dat nou?

De een heeft het over jeu de boules, de ander over pétanque. Maar wat is het verschil? Wikipedia zegt hierover: Petanque (Frans: pétanque) is de Provençaalse variant van jeu de boules, hoewel beide termen vaak als synoniemen worden gebruikt. Jeu de boules omvat alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld, voor petanque is weinig of geen uitrusting en infrastructuur nodig; het is eenvoudig van opzet en de nadruk ligt op behendigheid in plaats van op fysieke kracht. 

Uit de krant

Uit de krant