Een glunderende Mees Hendrikx (m) op het podium in Rucphen.
Een glunderende Mees Hendrikx (m) op het podium in Rucphen.

Mees Hendrikx Nederlands kampioen

ma 10 jan 2022, 15:01 Sport 66 keer gelezen

VALKENSWAARD - Hij glunderde zondag van oor tot oor. Eindelijk had hij ‘m te pakken: de Nederlandse titel veldrijden. Mees Hendrikx uit Valkenswaard was de beste bij de beloften en pakte en passant ook nog de bronzen medaille overall. De 21-jarige coureur, ook koploper in het tussenklassement van de Wereldbeker, is plotseling een van de topfavorieten voor de wereldtitel. Deze wedstrijd vindt op 29 januari plaats in de Verenigde Staten.

door Willem-Jan Schampers

“Natuurlijk realiseer ik me dat nu iedereen naar me kijkt”, klinkt het nuchter. Hendrikx staat op het punt om af te reizen naar Spanje, waar hij een trainingskamp heeft belegd. Als laatste voorbereiding voor de finalewedstrijd van de Wereldbeker in het Franse Flamanville. “Die trui wil ik graag mee naar huis nemen. En dan kan ik me vervolgens gaan richten op het WK. De grootste concurrentie komt van mijn teamgenoten Ryan Kamp en Pim Ronhaar én uiteraard uit België. Bovendien is er nog een sterke Brit. Ik hoop nog een keer te kunnen pieken. Afgelopen zondag lukte dit uitstekend.”

En daar is geen woord van gelogen, want Hendrikx was in Rucphen oppermachtig bij de beloften. Achter de nieuwe Nederlands kampioen Lars van der Haar (‘Hij reed vrijwel meteen na de start weg en we hebben hem niet meer gezien’, aldus Hendrikx) was de Valkenswaardenaar lange tijd in direct duel met elite-renner Corné van Kessel uit Veldhoven. “Pas in de laatste ronde reed hij bij me weg, toen was het beste bij mij er wel af. Het was echter meer dan voldoende om winnaar te worden bij de beloften.” Kamp (regerend Europees kampioen) en Ronhaar (regerend wereldkampioen) werden tweede en derde.

Helpen

Als man in vorm wordt van Hendrikx ook het een en ander verwacht in Fayetteville (VS), waar dit jaar het WK wordt verreden. Ronhaar en Kamp zijn daar ook van de partij. “We zijn goede vrienden en gaan elkaar zeker helpen, als de situatie hier om vraagt”, zegt Hendrikx zonder aarzeling. “Natuurlijk willen we allemaal wereldkampioen worden, maar als ik op een gegeven moment voel dat ik niet de goede benen heb en Ryan of Pim rijdt voorop, dan ga ik niet alles op alles zetten om dat gat dicht te rijden. Ik heb liever dat er een andere Nederlander wint, dan een Belg of een Brit. Ik denkt dat dit ook geldt voor mijn teamgenoten.”

Het is mooi om te horen hoe zelfverzekerd Hendrikx klinkt. Dit was nog niet zolang geleden heel anders. Hij dacht toen zelfs aan stoppen. “Na het NK in 2019 had ik te kampen met de nodige tegenslag. Eerst een knie- en rugblessure en net voor het nieuwe veldritseizoen kwam ik ook nog zonder ploeg te zitten.” Via een bewonderenswaardige comeback - Hendrikx werd derde tijdens het WK - kon hij terecht bij een andere ploeg. Tegenwoordig rijdt hij voor IKO Crelan. “Mijn contract loopt eind volgende maand af. Ik hoop dan een profcontract te kunnen tekenen.”

Uit de krant