Rens van Hout laat het schuimen

  Human Interest

VALKENSWAARD - 'Zelf bier brouwen, do what you love'. Het schildje in de woonkamer van Rens van Hout zegt eigenlijk al genoeg. De 30-jarige Valkenswaardenaar wil de komende jaren zijn eigen Strieper Craft Beer op de markt gaan zetten en zich ook internationaal profileren. "Ambitieus? Ja, dat wel, maar ik ben er van overtuigd dat we iets goeds in handen hebben."

Het Valkenswaardse craft beer wordt gebrouwen in Weert, waar Rens gebruik maakt van een ruimte, een brouwinstallatie en de benodigde materialen. "We hebben eerst als hobbybrouwers anderhalf jaar in de garage van mijn vader in Aalst onze gang kunnen gaan, maar toen hij ging verhuizen, moesten we op zoek naar een andere locatie. Een installatie zoals in Weert kost tonnen. Daarom houd ik het voorlopig bij 'huurbrouwen'. Mijn wens is echter om uiteindelijk in Valkenswaard een brouwerij op te richten. Bijna elke speciaalbierbrouwerij doet dit met behulp van crowdfunding. Dit slaagt echter pas wanneer je naam hebt gemaakt als merk."

Rens spreekt over 'we', omdat hij het, in eerste instantie hobbymatig, brouwen van een speciaalbier is begonnen met drie vrienden. "We hadden een maat van me een cursus bierbrouwen cadeau gedaan. Heel gezellig en leerzaam. En we vonden het meteen interessant. In de basis is het allemaal niet zo moeilijk, maar het gaat om de finesse. Enerzijds wil ik het allemaal zelf ontdekken, maar ik steek ook veel op van collega's. Vandaar dat ik me heb aangesloten bij het Peels Bierbrouwersgilde in Eindhoven."

Volgens Rens maakt Nederland wat betreft het brouwen van bier een inhaalslag ten opzichte van België. "Misschien zijn we hen qua aantal brouwerijen zelfs al voorbij gestreefd. Ik denk dan ook groter dan alleen Valkenswaard en de regio. Natuurlijk is het een ambachtelijk product en ik wil de herkomst zeker herkenbaar houden. Maar zo wil ik me niet profileren. Vandaar ook de internationale benaming van Strieper Craft Beer Company. Ik ben er nu fulltime mee bezig. Mijn vrienden helpen waar nodig, maar ze hebben ook hun eigen werkzaamheden."

De eerste 2.400 flessen zijn inmiddels gevuld en de etiketten geplakt. Inmiddels is het bier verkrijgbaar bij Gall & Gall en Mitra, cafés Willem II, De Fantast en De Bel en de restaurants 't Brabants Genot en Broertjes. "Vrienden en familie hebben het bier geproefd en ze vonden het lekker", lacht Rens. Het is een dubbel, donker speciaal bier. In flesjes van 0,33 liter en desgewenst in een luxe cadeauverpakking met speciale bierglazen. En op termijn kunnen we ook op fust leveren. Samen met mijn vrienden blijf ik wel experimenteren. Ieder jaar enkele nieuwe bieren. Dat lijkt me wel wat."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden