Medewerkers van de Heemkundekring Weerderheem. V.l.n.r. Joop van Appeldorn, Henk Wessels en Henk van Mierlo. Foto: Jurgen van Hoof.
Medewerkers van de Heemkundekring Weerderheem. V.l.n.r. Joop van Appeldorn, Henk Wessels en Henk van Mierlo. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Rubriek van Weerderheem jubileert

  Historie

Ton van Helvoort

Aflevering 400 komt eraan

In Valkenswaard is een groot aantal verenigingen en organisaties actief. De Heemkundekring Weerderheem maakt daar deel van uit. Al 25 jaar schrijven zij een mooie rubriek voor ons. Aflevering 400 verschijnt volgende week in deze krant.

Valkenswaard - Men verzamelt, bestudeert en documenteert het verleden van Valkenswaard en geeft deze kennis op diverse manieren aan de inwoners door. Voorzitter Henk Wessels is ervan overtuigd dat het voor nu, maar ook voor de toekomst, heel belangrijk is dat inwoners die informatie krijgen. "We zijn een vereniging met ruim 140 leden. Een kern van ongeveer veertig enthousiaste medewerkers zorgt ervoor dat de geschiedenis van Valkenswaard voor iedereen toegankelijk is. Dat kan onder meer door lezingen of exposities. Maar ook publicaties zijn een belangrijk middel om de geschiedenis van Valkenswaard levendig te houden."

Het is alweer 25 jaar geleden dat Frans Brom, destijds de voorzitter, het initiatief nam om elke drie weken een artikel in de Kempener Koerier - onze voorganger - te plaatsen. Hij wilde daarmee het nieuws van de Heemkundekring over Valkenswaard dichter bij de mensen brengen. "De herkenbaarheid van zo'n artikel met een vast logo is nu, na 25 jaar, nog steeds hetzelfde. Met die artikelen trad men meer naar buiten, zodat er regelmatig nieuwe onderwerpen bij kwamen." Toen de Kempener Koerier opging in het Valkenswaards Weekblad, werd er, in plaats van elke drie weken, één keer per maand een artikel gepubliceerd.

De huidige redacteur van de Heemkundekring is Henk van Mierlo. "Je loopt altijd wel tegen een verhaal aan, maar het moet natuurlijk wel de kern van onze organisatie raken. Dat we nu 399 afleveringen hebben geplaatst is mede te danken aan de inzet van Joop van Appeldorn, die in het verleden de redactie verzorgde. Nu staan we voor een belangrijke mijlpaal. Immers: vierhonderd afleveringen in de afgelopen 25 jaar verdient een compliment voor onze hele Heemkundekring. Onze belangstelling beperkt zich al lang niet meer tot alleen maar mooie oude panden." Integendeel. "We hebben een aantal werkgroepen die zeer actief zijn op ander gebied: archeologie, genealogie, kadaster, Valkenswaard in oorlogstijd en de Beeldbank. We zijn ontzettend blij dat vooral de laatste jaren veel jonge mensen van buiten Valkenswaard zich bij onze vereniging hebben aangesloten. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst is ook bij ons een belangrijk gegeven."

"Neem maar van mij aan dat er in Valkenswaard regelmatig dingen gebeuren die voor ons heel interessant kunnen zijn. Maar we moeten dan wel de mensen hebben die zo'n onderwerp opmerken." Naast de artikelen verzorgt Weerderheem voor leden en niet-leden maandelijks een lezing, geeft zij cursussen en is men elke dinsdag, met uitzondering van de derde, welkom op de Heemkamer. Interesse ? "Loop dan even binnen aan de Oranje Nassaustraat 8F of bel 040-2015055."

Meer berichten