Het droefgeestige blazersensemble De Helaasheid.
Het droefgeestige blazersensemble De Helaasheid.

Tweede Paasdag is Helaasdag

  Cultuur

Precies twee jaar geleden stond het droefgeestige blazersensemble De Helaasheid voor het eerst voor het Valkenswaardse publiek. Sindsdien is Tweede Paasdag, de verloren dag bij uitstek, een vast moment om opnieuw de kunsten te vertonen. Maandag 2 april staat De Helaasheid vanaf 15.00 uur op het podium van Du Commerce op de Statie.

Valkenswaard - Sinds hun debuut twee jaar geleden heeft De Helaasheid flink aan de weg getimmerd. Via tal van huiskamerconcerten sloeg men de vleugels uit en het gezelschap concerteerde onder andere succesvol op het VVF, men stond in Limburg en ook over de grens, bij de zuiderburen in België.

Bezetting

Dat De Helaasheid overal aanslaat is op zich niet heel verwonderlijk, want de groep speelt met een niet alledaagse bezetting. Vier blazers, een zanger en een pianist. Dat levert een andersoortig geluid op. Zeker als ze, zoals de mannen van De Helaasheid, hebben gekozen voor mooie, gloedvolle en stemmige liedjes van niet de meest uitbundige artiesten.

Had de VPRO ooit een programma dat de Dode Dichters Almanak heette, zo kun je De Helaasheid met een gerust hart de Dode Zangers Almanak noemen. Want vrijwel het hele repertoire bestaat uit liedjes van artiesten die het loodje hebben gelegd, of er niet al te best aan toe zijn.

Nummers van onder anderen Leonard Cohen, Lou Reed, Nick Cave, John Lennon, Kurt Weil, David Bowie, Curtis Mayfield, Jacques Brel, Screamin' Jay Hawkins, Edith Piaf, Louis Prima en Jim Reeves. Liedjes van Liefde, Weemoed en Wanhoop, zeggen ze zelf.

Humor

Maar het is gelukkig niet allemaal treurnis wat de pot schaft, de liedjes worden geserveerd met een gezonde dosis humor en er mag, zij het op eigen risico, voorzichtig worden gedanst.

Kortom, leuk wordt het niet, intens en hartverscheurend zeker.

Meer berichten