Foto:

Digitaalhuis

  Column

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dat staat gelijk aan 18%, dus ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland. Meer dan de helft van deze groep is autochtoon.

Om ook in Valkenswaard een plek te bieden voor deze mensen, heeft de gemeente Valkenswaard samen met Bibliotheek De Kempen, het Ster College, Stichting Lezen en Schrijven én Cordaad Welzijn het Digitaalhuis opgezet. In dit Digitaalhuis worden allerlei activiteiten georganiseerd waarbij vrijwilligers deze mensen helpen, als ze toch de stap willen zetten om beter te leren lezen, schrijven, rekenen en/of hun digitale vaardigheden willen verbeteren. Het Digitaalhuis heeft iedere maandag, dinsdag en woensdag van 10.00u tot 12.00u spreekuur bij Cordaad Welzijn. Vrijwilligers gaan met mensen over dit onderwerp in gesprek, als je zelf moeite hebt met lezen en schrijven of als je iemand kent waarvan je het vermoeden hebt dat hij/zij moeite heeft met deze vaardigheden. Gezamenlijk wordt dan bekeken wat de beste oplossing is.

Gosia is zo iemand die bij het Digitaalhuis naar het spreekuur is gekomen. Ze komt uit Polen en woont samen met een Nederlander. Daar praat ze Engels mee, dus Nederlands praten daar moet ze momenten voor zoeken. Die heeft ze o.a. gevonden bij het Digitaalhuis. Er komt nu wekelijks een taalmaatje bij haar thuis en ze bezoekt het taalcafé in de Hofnar. Ook neemt ze deel aan de cursus voor anderstaligen van het Stercollege. Ze leert daarmee ook andere mensen kennen in Valkenswaard waardoor ze niet alleen afhankelijk is van de familie en vrienden van haar partner. Daarnaast is ze vrijwilligerswerk gaan doen. Ze bezoekt een mevrouw die weinig sociale contacten heeft en om een praatje verlegen zit. Deze mevrouw is blij met het bezoek van Gosia en zij heeft daarmee nog een moment in de week waarop ze Nederlands kan oefenen. Gosa is heel blij met de ondersteuning die ze heeft gevonden bij het Digitaalhuis. Ze gaat goed vooruit met haar Nederlands doordat ze van alle mogelijkheden gebruik maakt. Het Digitaalhuis is er ook voor jou, maak er gebruik van.

Meer berichten