Foto:

Maatjes

  Column

Een medewerker van een willekeurige bank zit in haar pauze te bedenken wat ze naast haar werk zou willen doen. Haar kinderen zijn groot genoeg voor eigen activiteiten en haar man is vaak in het buitenland voor werk. In haar werk heeft ze steeds minder contact met klanten en dat mist ze. Ze bedenkt zich dat ze een berichtje in de krant gelezen heeft over het maatjesproject bij Cordaad Welzijn. Zou dat iets voor haar zijn? Eén op één iemand begeleiden? Misschien voor een jaar, misschien wel langer?

Bij Cordaad Welzijn kun je terecht voor individuele vragen. Een mogelijke vraag kan zijn dat je op zoek bent naar een maatje, een vriend(in), iemand met een luisterend oor die er voor jou is. Als je daar naar op zoek bent, kun je je vraag stellen bij Cordaad Welzijn. Dan wordt er een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. In dat gesprek leert de coördinator jou kennen om een zo goed mogelijke match te maken. Diegene bespreekt met jou wat je wel en niet wil en bijvoorbeeld op welke dagen je beschikbaar bent.

Ook mensen die maatje willen worden, kunnen zich melden bij Cordaad Welzijn. Ook zij krijgen een huisbezoek met een gesprek om kennis te maken, de wensen op te halen en te bekijken bij welke deelnemer de vrijwilliger het beste aan de slag kan.

Vrijwilligers tekenen voor geheimhouding en zijn verzekerd tijdens hun vrijwilligerswerk. Er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd, inhoudelijk en ter waardering. Vrijwilligerswerk als maatje is redelijk individueel werk, maar daarom is het fijn dat je met regelmaat je collega vrijwilligers kunt ontmoeten.

Die medewerker van de bank is inmiddels gestart. Ze heeft zich aangemeld en werd vrij snel gekoppeld aan een mevrouw met een spierziekte die toevallig boven een bank woont. Dus ze hebben die bank als overeenkomst, maar ook het weinige contact met anderen. De deelnemer wil tijdens deze koppeling bekijken wat haar mogelijkheden zijn om zélf vrijwilligerswerk te doen. Wat zijn de mogelijkheden, wat kan ze aan? Allemaal zaken die ze samen gaan bekijken, naast dat ze allerlei andere gesprekken voeren, koffie drinken en een terrasje pakken op de markt.

Meer berichten