Processed with VSCO with f2 preset
Processed with VSCO with f2 preset (Foto: )

Kunnen we het fout hebben?

  Column

"Vorige week vrijdag was het dan zover, ik kreeg ein-de-lijk vakantie. Ik heb mijn scriptie ingeleverd en m'n studie is afgerond. Ik weet niet of ik blij moet zijn dat ik nu klaar ben maar aan vakantie ben ik toe. En hoe beter de vakantie in te luiden met een biertje op het terras met een goede vriend die je te lang niet hebt gezien. Ik was druk, hij was druk...u kent het wel. Ik met mijn scriptie, hij bij een innovatief bedrijf genaamd Lightyear, waar ze bezig zijn met de productie van een personenauto op zonne-energie. Sommigen waren sceptisch maar tegen alle verwachtingen in, is een eerste prototype van deze auto een paar weken geleden gepresenteerd.

Toen we daar zo zaten, hadden we het over zijn werkplek en naarmate we het er langer over hadden werd ik steeds enthousiaster. Niet alleen over het project zelf maar ook over het feit dat dit soort duurzame initiatieven steeds meer draagvlak krijgen in de maatschappij en bovenal in het bedrijfsleven. Hierdoor krijgen sceptici het tegendeel bewezen. Het kan en het levert wat op. Financieel en voor het milieu. Hoe mooi zou het zijn als we door dit soort innovatieve start-ups (beginnende bedrijven) voor een groot deel van ons transport niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen?

Geloof

U kunt niet ontkennen dat u tijdens het 'terrassen' niet om u heen luistert naar al die diverse gespreksonderwerpen. Nu is het misschien voor de meesten een stap te ver om dan ook echt op andermans gesprekken in te gaan maar de twee aardige mannen naast ons deden dat wel. Niet om de minste reden. Een van de mannen werkte bij een bedrijf dat zojuist een samenwerking was aangegaan met Lightyear omdat ze erin geloofde. Geloof in de zekerheid van een personenauto op zonne-energie...dat heet innovatie; werkende innovatie. De andere man had eigenlijk geen idee waar dit alles over ging maar hij was meer dan geïnteresseerd. Toen ik hem vertelde dat ik net klaar was met mijn studie duurzaamheidswetenschappen vroeg hij aan me 'of we het ons konden veroorloven om het fout te hebben?'. Ik snapte de vraag in eerste instantie niet maar later begreep ik waar hij heen wilde. 'Kunnen we nu blijven zitten en niks doen omdat nog niet iedereen even zeker is van het feit dat klimaatverandering echt een menselijk gedreven proces is?' was de vraag.

Nee

Mijn antwoord daarop was heel duidelijk: 'Nee!'. Als voorbeeld gebruikte ik die auto op zonne-energie waar de twee anderen helemaal in thuis waren. Dat we op dit moment zover zijn met innovatieve ideeën, projecten en bedrijven, geeft aan dat we iets willen en moeten. Dan is het niet zozeer belangrijk of 100% van de mensen het eens is met mijn antwoord (nee). Het gaat erom dat we vooruitgang boeken; duurzame vooruitgang. Dat is soms complex en onbegrijpelijk, net als die auto. Maar als we blijven geloven dat die auto werkt. Dan stappen de sceptici later ook in. Niet zozeer omdat ze erin geloven, maar simpelweg omdat die auto gewoon rijdt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden