Foto:

Wandelen in de wijk

  Column

Ons bankje is verhuisd naar de wijk De Turfberg, Tegenover Taxandria en ook daar is het een drukte van belang. "Ik zie tegenwoordig op donderdagmiddag een groepje mensen wandelen met mensen in de rolstoel. Volgens mij zijn dat vrijwilligers, want ze hebben allemaal zo'n oranje hesje aan." "Dat hoorde ik inderdaad van de thuiszorg die bij mij komt, misschien was het ook wel iets voor mij om aan mee te doen, want ik kan ook wel wat beweging gebruiken. Ga je niet mee?"

Cordaad Welzijn in Valkenswaard organiseert driemaal per week met vrijwilligers de activiteit Wandelen in de Wijk. Telkens wordt er gestart vanuit een van de locaties van Valkenhof en gaan er bewoners van die locaties mee, net zoveel als er vrijwilligers zijn. Op maandagmiddag vanuit De Bogen, nieuw op donderdagmiddag vanuit Taxandria en op vrijdagmiddag vanuit Kempenhof, altijd van 14.15 uur tot 16.30 uur. Tussendoor wordt er koffie gedronken. Als dit op een locatie van Valkenhof is of bij Cordaad Welzijn is het voor iedereen gratis en is het op een andere locatie, bijvoorbeeld bij Kinderboerderij De Kleine Meer, betaalt iedereen zelf de koffie, maar dat is vaak voor een leuk prijsje. Mensen die nog zelf kunnen lopen maar wel ondersteuning nodig hebben, krijgen een arm van de vrijwilliger. Andere mensen worden in de rolstoel meegenomen. Of mensen lopen zelf met de rollator mee. Het tempo wordt aangepast aan de groep die meegaat die keer.

Bewoners van de locaties van Valkenhof staan echt te wachten om opgehaald te worden, ze genieten er zichtbaar van. "Het is zo gezellig iedere keer om er met de groep op uit te gaan, echt genieten!" Deze activiteit is ook zeer zeker bedoeld voor de mensen uit de wijk die behoefte hebben aan beweging en contact met anderen. Als mensen mee willen doen en ze lopen zelfstandig of met bijvoorbeeld een rollator, kunnen ze verzamelen in de hal van de locatie. De vrijwilligers zijn daar zichtbaar aanwezig. Ook nieuwe vrijwilligers zijn zeker welkom bij de verschillende groepen, maar vooral bij locatie Taxandria.

"Nou, dat klinkt hartstikke goed, ik denk dat we maar eens gaan kijken."

Meer berichten