Processed with VSCO with f2 preset
Processed with VSCO with f2 preset (Foto: )

Mei en de bij

  Column

Moederdag is weer geweest. Ik denk dat het toch altijd weer een opluchting is voor alle dochters en zoons uit Valkenswaard. Een dag zorgen voor je moeder terwijl dat normaal andersom is, is niet niets.

Tuincentra in de regio staan op de vooravond van deze belangrijke dag vol met zonen en dochters die onverhoopt toch nog ergens een bloemetje vandaan moeten halen om niet volledig met lege handen te staan bij het ontbijt op bed van de volgende ochtend. Gelukkig is Moederdag altijd wel ten tijde van mooi weer en een bloeiende, steeds groener wordende natuur. Ik denk overigens dat we voor de meeste vaders in de regio blij moeten zijn dat het geen Vaderdag was, door de wanprestatie van PSV. Maar goed, het gaat nu om die bloemetjes en al die lieve moeders.

Ik weet niet hoe dat bij jullie werkt maar zodra de zon schijnt, gaat mijn moeder de tuin in. Want dat is 'dan echt weer eens nodig'. Als het klaar is ziet het er, behalve gore kleding en een tuin vol tuingereedschap, nog praktisch hetzelfde uit maar mijn moeder heeft zich vermaakt en daar gaat het om. Volgens mij is een tuin voor velen meer dan alleen een buitenruimte waar je van het lekkere weer kunt genieten. Een tuin is een plek van natuur, die bloeit, kleur geeft en daarmee een perfecte representatie is van de 'buiten' wereld die we met z'n allen zo liefhebben.

Lente

In die tuin willen we, net als in de natuur, de lente zien. Bloemen die bloeien en kleur geven aan onze omgeving. Maar hoe ontstaat dit nou elk jaar? Bijen zijn in dit proces zeer belangrijk. Deze zorgen voor bestuiving en bevruchting van bloemen en planten. We denken misschien dat bijen alleen honing maken, maar deze diertjes maken veel meer dan dat. 80 procent van ons fruit bestaat door toedoen van de bij. Zonder bijen, geen fruit. Daarnaast zou al die natuur die wij zo mooi vinden, helemaal niet zo groen en fleurig zijn zonder die kleine vliegende zwart-gele beestjes.

Helaas, voor deze bijen, en dus ook voor ons, worden ze wereldwijd met uitsterven bedreigd. Vooral in West-Europa en Noord-Amerika sterft soms wel 70 procent van een bijenvolk massaal uit. Dit treft, als gezegd, niet alleen de bij maar ook de mens. Het beestje dat van bloem naar bloem vliegt, dreigt te verdwijnen. En zonder nieuwe bestuiving ontstaan er geen nieuwe vruchten. Zonder deze nieuwe vruchten, geen nieuwe zaden en daardoor geen nieuwe planten.

Maar wij kunnen hier de komende zomer zeker wat aan doen. Dit kost zelfs amper moeite. Moederdag was hier een goede start van. Al die wanhopige kinderen die het afgelopen weekend een bloemetje of plantje hebben gekocht voor hun moeder: heel goed! Een tuin of balkon vol bloemen en planten zorgt ervoor dat deze bijen meer nectar, het voedsel van de bij, kunnen vinden. Zo halen we de angel uit het probleem van de bij en blijft de lente groen. Oh en uw tuin zelf, ook die profiteert. Hierdoor kunt u de komende tijd genieten van het mooie weer in de tuin. Een tuin in bloei!

Meer berichten