Processed with VSCO with f2 preset
Processed with VSCO with f2 preset (Foto: )

Water in overvloed

  Column

"Nederland, het lage land van het water. Grote rivieren als de Rijn en de Maas stromen onze delta binnen en monden uit in de Noordzee. Al sinds mensenheugenis zijn we een land dat speelt met haar water. We begonnen met het bouwen van terpen in de lage landen (Zeeland, Noord-Holland en Zuid-Holland) om ons te beschermen tegen het water. Later polderden we gebieden in en op die manier konden we zelfs effectief werken onder zeeniveau. Tja, dan speel je met water als je het mij vraagt. We kónden ook spelen, want water was er in overvloed. Droogte, dat kenden we niet. De woestijn, ver hiervandaan, daar was het droog. Ik ben bang dat we tegenwoordig nog steeds binnen deze gedachtegang leven. Maar het is tijd om eens even uit onze waterkolk te stappen. Die kolk is namelijk flink opgedroogd."

"Dit klinkt misschien nog allemaal een beetje onwennig. Hoe kan het nou zo zijn dat we in Nederland, waar we dijken moeten bouwen om ons tegen het water te beschermen, een watertekort hebben? Dit komt doordat er simpelweg te weinig regen is gevallen. Ook is er te weinig sneeuw gevallen in de winter, waardoor er minder rivierwater ons land binnenstroomt. Deze twee factoren zorgen voor droogte. Afgelopen zomer is in de Rijn het laagste waterpeil ooit gemeten. De grondwaterspiegel stond enorm laag en we merkten de gevolgen."

"Dit was dan ook de warmste zomer in drie eeuwen. De droogte was enorm en met name op hoger gelegen zandgronden, zoals die in Valkenswaard, zijn de effecten niet te missen. Boeren mochten vorig jaar vanaf 1 mei hun land niet meer besproeien met grondwater. Dit zou namelijk de grondwaterspiegel nog verder omlaag trekken. Er was een enorme kans op bosbranden omdat de grond kurkdroog was. Gelukkig was er genoeg drinkwater omdat ze hierbij gebruik maken van buffers die drinkwaterbedrijven zelf in stand houden."

"Nou, dan denkt u misschien: 'Ach joh, dit jaar weer een nieuwe zomer…'. De voortekenen zijn alleen niet bepaald best. Met name binnen het gebied van waterschap de Dommel zijn er nu al watertekorten. Sinds 1 april mogen boeren in regio Valkenswaard hun land niet meer besproeien met grondwater. Het is op zich leuk dat Valkenswaard in het nationale nieuws komt, maar dit is slechter nieuws dan we denken. De droogte treedt namelijk nog vroeger op dan vorig jaar, terwijl we in december weer droogte-vrij zijn verklaard."

"Maar wat kunnen wij hier met z'n allen aan doen? Het komt eigenlijk neer op het minderen van je eigen waterverbruik. Denk hierbij aan korter douchen, of minder kleine wasjes draaien. Uiteraard klinken deze verhalen heel herkenbaar. Er zijn ook factoren die invloed hebben en onlogischer klinken. Landbouwproducten, zoals aardappelen en bepaalde seizoensgroenten, worden duurder. Ik ben zelf een aspergeliefhebber en dat heeft de portemonnee geweten. Deze waren significant duurder door het watertekort."

"Hoewel we soms denken dat we water in overvloed hebben, is het heel belangrijk dat we bewust met ons water omgaan. Dit betekent niet alleen voordelen voor boeren, maar ook voor uw eigen portemonnee. Hierdoor kunnen we van die opgedroogde beek weer een heuse waterkolk maken. Dan kunnen we weer doen waar we zo goed in zijn, spelen met water."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden