Foto:

Vluchtelingenwerk

  Column

"Nou, ik was donderdagochtend bij Cordaad Welzijn, om te vragen voor dat klusje, weet je nog? En ik ben meteen geholpen!" Het blijft gezellig op dat bankje in het park en daar wordt van alles besproken. "Er waren op dat moment ook allemaal vluchtelingen die geholpen werden met hun post en zo. Dat is toch ook een hoop werk als je hier in Nederland komt wonen en je spreekt de taal niet. Maar er zaten vrijwilligers begreep ik die deze mensen dan helpen. Dat vind ik toch wel knap."

En dat klopt, dat is ook hartstikke knap en bewonderenswaardig dat vrijwilligers deze taken op zich nemen. Maar dit vrijwilligerswerk geeft ook heel veel voldoening en zoals één van de vrijwilligers aangeeft: "Ik ben een leergierig persoon. Ik kan van de statushouders erg veel leren. Dat maakt mijn werk zo leuk. Ik zou het niet willen missen."

Vluchtelingenwerk bij Cordaad Welzijn is altijd in beweging en dat maakt het werk erg afwisselend. Maar het blijft dat iemand die onze bureaucratie niet gewend is, onze cultuur niet kent en de taal niet machtig is, moeite heeft om alles te regelen. Nieuwe mensen die in Valkenswaard komen wonen worden geholpen, tot ze ongeveer anderhalf jaar hier wonen. En daar helpen vrijwilligers bij. Bij alle post die mensen krijgen, aanmelden voor gas, water en licht, verzekeringen, aanmelden voor de inburgering en mensen in contact brengen met hun buren. Er wordt goed voor deze vrijwilligers gezorgd bij Cordaad Welzijn. Er zijn mogelijkheden om trainingen te volgen, er is regelmatig overleg met alle vrijwilligers en loop je individueel ergens tegen aan, wordt je begeleid door een beroepskracht. Daarnaast worden er uitjes georganiseerd en ontmoet je andere mensen die weer heel ander vrijwilligerswerk doen bij Cordaad Welzijn.

"Volgens mij is dat wel iets voor mijn buurmeisje, dat vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk. Die heeft zoiets gestudeerd, maar heeft op dit moment nog geen werk. Dat ga ik eens tegen haar zeggen. Hoe zou ze zich aan moeten melden?" "Nou, volgens mij kun je gewoon binnenlopen op donderdagmorgen in de bibliotheek en zijn ze dan hartstikke blij om met haar kennis te maken." En zo is het!

Meer berichten