Processed with VSCO with f2 preset
Processed with VSCO with f2 preset (Foto: )

Oma's advies

  Column

"Afgelopen week had ik vakantie. Dan heb je tijd. Ook tijd om koffie te gaan drinken bij je oma en dat deed ik dan ook. Mijn oma is zo'n 'hippe' oma met een iPhone en een iPad zonder dat ze weet hoe het eigenlijk werkt."

"Maar goed, wat ze wel heel goed kan is praten. Uren achter elkaar. Voor een gesprek moet ook gespreksstof zijn. Mijn oma leest dan ook elke dag de krant en is op de hoogte van alles wat er zich in de regio en in de wereld afspeelt. Ik moet zeggen, daar heb ik respect voor. Ik denk namelijk dat veel 86-jarigen zich niet meer zo interesseren in het nieuws (behalve in deze column natuurlijk). Wat me opviel is dat mijn oma ook begon over de stakingen van jongeren voor het klimaat. 'Goed dat die kinderen zich daar zo druk over maken en ervoor uit komen', zei ze.

Op dat moment verzonk ik in gedachten naar afgelopen november toen ik bij GLOW naar een bijzonder kunstwerk keek. Hiervoor was afval uit de Dommel gehaald en verwerkt in het kunstobject. Toen ik daar stond hoorde ik een kind tegen zijn oma zeggen: 'Kijk oma, wat erg dat er zoveel afval in die rivier zit…'. Hierop antwoordde zijn oma: 'Tja, maar daar kunnen wij toch niets aan doen'. Kijk, ik als 20-jarige weet niets over opvoeden.

Maar zo moet het volgens mij in ieder geval niet.

Idealen

Enfin, ik zat nog steeds bij mijn oma aan de koffie, die inmiddels koud was geworden. Ik vertelde dit verhaal en we kwamen samen tot de conclusie dat dit precies de reden is waarom jongeren moeten opkomen voor hun idealen en hun mening. Misschien nog wel belangrijker, voor hun toekomst. Dat is namelijk waar dit over gaat. Oma ondervindt de gevolgen van klimaatverandering misschien niet, maar haar kleinzoon wel. Helaas voor jongeren, bestaat de regionale en nationale politiek vaak ook uit 'ouderen' die misschien niet altijd de urgentie inzien van het toekomstige klimaatprobleem, maar het economische 'nu' vooropzetten.

Het is daarom niet zo gek dat in België, bij de laatste klimaatmars, 35.000 jongeren in Brussel de straat op gingen om de urgentie van hún probleem aan de politiek te verkondigen. Jongeren voelen en weten dat zij de laatste generatie zijn die het tij nog kunnen keren. Hiervoor gingen zij massaal de straat op onder schooltijd. Ook in Nederland is inmiddels een dergelijk initiatief ontstaan. Op 7 februari staken scholieren over het hele land en komen ze samen in Den Haag. Is spijbelen dan het juiste middel? Arie Slob (Minister van Onderwijs) zei dat hij de kinderen steunt in hun acties maar dat een protest onder schooltijd niet kan. Maar ja, volgens mij, om de kop in het Eindhovens Dagblad even te herhalen, is 'zuurstof belangrijker dan leerstof'.

Oproep

Dus daarom een oproep van mijn oma en mijzelf: Ga vooral de straat op of laat uw kind gaan op 7 februari, want wat is een protest als het zou mogen? Spijbelen voor het klimaat; een betere reden bestaat niet."

Meer berichten