Foto: Foto:

Nieuwjaar

  Column

Aan het begin van het jaar is het een goede gewoonte om elkaar het beste toe te wensen. Dat doen we meteen na de jaarwisseling met buren en vrienden.

Bij bedrijven en organisaties gebeurt dat meestal enkele dagen later. Iedereen doet dat op zijn eigen manier of wijze. Zo ook bij overheidsinstellingen.

Onze bestuurders geven een receptie in het huis van onze gemeente. Besturen van verenigingen en organisaties die een, voornamelijk financiële, relatie hebben met de gemeente komen dan bijeen. Een ons kent ons bijeenkomst. Ze wensen elkaar het beste voor het nieuwe jaar en een goede samenwerking. In de afgelopen jaren hebben we kunnen vaststellen dat de belangstelling voor dit soort bijeenkomsten steeds minder wordt. Ook dit jaar waren er maar iets meer dan honderd personen aanwezig.

De inwoners van ons dorp blijven om een of andere reden weg. Kerkdorpen organiseren hun eigen feestje en nodigen de gemeente uit. De besturen van veel verenigingen komen niet meer op dagen. Natuurlijk staat het iedereen vrij om te komen maar toch is het vreemd. De vraag is of de nieuwjaarsreceptie in deze vorm niet zijn langste tijd heeft gehad. Zijn we niet toe aan iets nieuws.?! Een bijeenkomst die laagdrempelig is en waar Valkenswaardse mensen gewoon even onder elkaar zijn. Een feest van herkenning, en erkenning, maar ook gewoon gezellig.

Waar je politici kunt aanspreken, maar ook bestuursleden van een club. Waar je elkaar tegen komt omdat je samen iets van het dorp wilt maken. Waar goede ideeën geboren worden en afspraken worden gemaakt. Waar verbinding plaatsvindt en saamhorigheid ontstaat. Waar de burgermeester een vlammend betoog geeft over wat we allemaal hebben gedaan en gaan doen. Waar gesproken wordt over de nieuwe lokale democratie. Waar iets te doen is. Leven en reuring, zang- en dans. Waar we naar toe gaan, omdat ze anders de volgende dag aan je vragen waar je was! We hebben je gemist!

Nee, die receptie moet anders. Minder saai en voorspelbaar. Beschouwend en met de nodige zelfkritiek. Nodig een visionair uit. Maak het boeiend.! Het is niet te hopen dat de nieuwjaarsreceptie van dit jaar maatgevend is voor het komende politieke jaar. Dan zal het een saaie en niet echt spannende bedoening worden. Nou gemeente je hebt een jaar om iets te bedenken. En is het misschien een suggestie om de inwoners er meer bij te betrekken?

Politiek café Valkenswaard

Deze column in het Valkenswaards Weekblad wordt verzorgd door het Politiek café Valkenswaard. Het Politiek Café Valkenswaard is op geen enkele manier gelieerd aan de gemeente Valkenswaard. Het is een particulier initiatief. "Met het Politiek Café Valkenswaard willen we bewerkstelligen dat de lokale politiek voor de inwoners van Valkenswaard doorzichtig en begrijpelijk wordt."

www.politiekcafevalkenswaard.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden