Processed with VSCO with f2 preset
Processed with VSCO with f2 preset (Foto: )

Op dieet, niet aan de lijn

  Column

"Afgelopen vrijdag zat ik, voorafgaand aan het sportgala (wat overigens weer een enorm succes was), een kop koffie te drinken met Theo Geldens, onze wethouder van H&G. Hij vertelde mij dat duurzaamheid in zijn portefeuille zat. Met zijn 'heldere en gedreven' persoonlijkheid biechtte hij aan mij op dat hij, samen met zijn collega's, het zaadje niet geplant kreeg. Ik denk dat hij het figuurlijke, politieke zaadje bedoelde.

Mensen worden gek van die term: 'duurzaamheid'. Het is ongrijpbaar en pas te snappen als we de lange termijn in acht nemen. Waarom moeten we dan nú investeren in iets wat nog geen probleem is (behalve de extreme droogte in de zomer en dat de Malpie in brand vliegt, maar ja…)? Het antwoord daarop is heel simpel: u heeft wellicht kinderen en/of kleinkinderen en deze zullen de gevolgen wél voelen. En ja, dat is ver weg, maar het is wel persoonlijk. En toen ik daar zo zat met Theo moest ik ineens aan iets denken: voedsel. Dat is niet omdat Theo er zo ongezond uitziet. Hij ziet er aardig uit voor z'n leeftijd.

Ik denk dat het kwam door de sportieve en gezonde sfeer die er om mij heen hing. Want wist u dat ons voedselpatroon een groot probleem vormt voor het klimaat? Valkenswaard, een prachtig dorp te midden van een landelijke omgeving. Platteland met veel veehouderijen wel te verstaan. De reden dat er zoveel veehouderij in de regio plaatsvindt is dat er een enorme vraag is naar dat lekkere stukje vlees bij het avondeten of op de boterham. In 2018 aten we in Nederland 77 kilogram vlees per persoon. Dat is 211 gram per dag (!!!). We weten alleen te weinig over de gevolgen van vleesconsumptie.

Om deze gevolgen te begrijpen moeten we eerst kijken naar de veevoerproductie. Wist u dat 1 kilogram rundvlees, 20 kilogram aan veevoer vereist? Voor de productie van dit voer is enorm veel water, landbouwgrond en energie nodig. Daarnaast moet veel van het veevoer vooraf vervoerd worden (vanuit bijvoorbeeld Brazilië, aangezien we hier in Nederland daar helemaal geen plek voor hebben) en dit brengt ook weer een uitstoot van broeikasgassen met zich mee. Niet alleen het voer is heeft negatieve gevolgen, het dier produceert na consumptie van het voer, zelf ook sterke broeikasgassen met een versterking van het broeikaseffect tot gevolg.

Zoals u nu misschien wel begrijpt is vlees een van de meest milieuvervuilende voedselvormen. Dit betekent niet dat u er helemaal mee moet stoppen maar "Vaker vegetarisch, Minder vlees" zou een goed motto zijn. Want is elke dag vlees op uw boterham of bij het diner nou echt nodig? Vegetarisch koken hoeft zelfs helemaal niet moeilijk te zijn. Twee dagen minder vlees scheelt evenveel CO2-uitstoot als drie ritjes van Valkenswaard naar Eindhoven. Dat is die vegetarische maaltijd meer dan waard.

Ik weet dat mensen niet veranderd willen worden maar zelf willen veranderen. Laten we daarom samen dat zaadje van Theo proberen te planten.

En dan het plantaardige en niet het vlezige zaadje. Samen streven naar een duurzaam dieet. Voor nu, voor later."

Meer berichten