Foto:

Duurzaam Valkenswaard

  Column

"Hét goede voornemen voor 2019: een duurzaam Valkenswaard. Het nieuwe jaar is begonnen en we zitten vol met goede voornemens voor 2019. Van niet meer roken, niet meer drinken en niet meer verslaafd aan Facebook tot aan meer complimentjes geven aan je partner en meer tijd doorbrengen met de familie. Bepaalde goede voornemens komen uit. Sommige ook absoluut niet. Het blijft lastig om je te houden aan de afspraken die je maakt met jezelf. Ook de politiek ziet het nakomen van beloftes vaak als een lastige horde. Een van de grootste barricades die de internationale politiek het afgelopen jaar moest doorbreken, was het klimaatdebat. Sinds de klimaattop van Parijs zijn er verschillende verslagen gepubliceerd die de urgentie van klimaatactie nog maar eens benadrukten. Als we de gevolgen van klimaatverandering beperkt willen houden mag de gemiddelde temperatuurstijging op aarde niet boven 1,5 graden Celsius uitkomen, publiceerde het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) afgelopen oktober. Als we de gemiddelde temperatuurstijging beneden dit plafond willen houden moet er zowel in de politiek, als onder de mensen zelf, direct actie ondernomen worden. En dat klinkt allemaal eng, ver weg, groots en onmogelijk. Maar het zou mooi zijn als de nieuwe goede voornemens voor 2019 dit toch enigszins in acht nemen. Want een kleine lokale verandering in ons Valkenswaard kan iets groots in gang zetten. Daarom mijn voorstel. Hét goede voornemen voor 2019: een duurzaam Valkenswaard."

"In Valkenswaard merken we nog niet bijster veel van die klimaatverandering. Tenminste, het enige waar we ons druk over maken is die buitengewoon warme zomer van 2018. Al zorgde dat wel weer voor volle terrassen aan de Markt. Ondanks dat het misschien niet direct merkbaar is in de omgeving maken ook in Valkenswaard mensen zich druk om temperatuurstijging. Het wordt echter voor de meeste mensen pas een belangrijk onderwerp wanneer ze er zelf mee geconfronteerd worden. Maar merken we er dan echt niets van? Door die enorme warme en droge zomer hebben zowel in 2017 als in 2018 enorme natuurbranden op de Malpie gewoed. In beide gevallen is zo'n 60 tot 70 hectare grond volledig afgebrand. Toch jammer van die prachtige natuur waar we met z'n allen vaak fietsend en wandelend genieten van al het moois wat de Malpie te bieden heeft. En wat te denken van de landbouwsector in de regio. Door de enorme droogte in de zomer, heerst er grote angst dat vele oogsten in 2019 zullen mislukken. Het grondwaterpeil staat te laag en waterschappen in de regio treffen nu al noodmaatregelen voor dít jaar."

"Het klinkt in de nationale kranten en op televisie als een proces wat zich ver van ons dorp afspeelt maar we komen er, zonder dat we het zelf doorhebben, vaak genoeg mee in aanraking. En misschien klinkt hier niet alles zo zwaar als de extreme droogte in Afrika of onderlopende eilanden in de Grote Oceaan (ja, dat gebeurt…) maar als we iets bij willen dragen aan de verbetering van onze eigen leefomgeving en die van anderen. Dan kunnen we, met onze goede voornemens van 2019, een hele grote stap zetten."

"De komende tijd neem ik jullie mee in de wereld en vooral ook de lokale wereld van duurzaamheid. Wat kunnen en moeten we doen? En waar doen we het eigenlijk voor?"

Column Jan van Poppel.

Meer berichten