Foto: Rens van den Elsen
Column Treeske

Bakken maar

  Column

Ge zalt as jury mèr zun vijfhonderd taarten moette pruuven, as vanavond in 'Hil Holland bakt'. Wa un taarten passeerde de revue. As ge zo al die deelnemers in un rijtje op da grasveld zagt staon docht ik. Tis goed da 't gin vierendertig graden was toen da opgenomme is. Daor zouwe die taarten en al dieje slagroom nie tège hebbe gekannen. Mar dur waren wel hil schòn taarten bij. Allemaol eige fantasie. Of ze allemaol òk zo lekker waren, ja daor waar vur de jury. En ik denk da die voorlopig gin taarten mir kannen zien. Ik zag van de week wel op d'n tillevisie dat dieje Robert en Janny, van Hil Holland bakt, wel un paor kilootjes waren aon gekomme. Das ze mar uitkijken da ze gin suikerziekte krège. Al die zuutigheid is nie goed vur oew lijf. Bij Andre van Duin zag ik da nie. Die waar nog net zo slank. Ik heurde wel dat hij nie zunne zoetekauw is. Hij hield meer van de pittige hapjes. Het is wel unne schònne opvolger op d'n zondagavond van Boer zuukt Vrouw. Want het tis toch genieten geblaozen mee al die taarten. Alleen nie alle taarten kwamen heel bij de jury. Zun twintigtal vielen, dur de hògte of de wèrmte of weet ik wa, van de schaal. Mèr volgus Robert, hebbe ze die toch gepruufd. Dus deeje de pechvogels toch mee met de wedstrijd. Un schòn gebaar van de jury, want ja, ze hebben toch òk hun best gedaon, niewaor? Da bakprogramma het toch hil wa teweeg gebrocht in Holland. Sindsdien zen dur hil wa mensen, die thuis in de keuken hun eige gebak maoken. Ik ben nie zunne bakster. Vruuger, toen de kiendjes klein waren, bakte ik nog welus unne cake of unnen appeltaart. En mun appelflappen gingen er òk wel in. Mar unnen taart bakken daor heb ik me nooit aon gewaagd. Ge ziet tegeswoordigs òk steeds meer kookprogramma's op d'n tillevisie. En as ik da zo heur, worre hil wa recepten thuis uitgeprobeerd. Ik houw 't mèr bij de wortel en boerenkoolstamp, mee unne lekkere rookworst.

Treeske van de Zeelberg

treeske4@gmail.com

Meer berichten