Grafloop gezin tijdens coronatijd.
Grafloop gezin tijdens coronatijd. (Foto: Medea Huisman)

Ondanks verdriet is er toch begrip

Vanaf 12 maart tot 1 juli 2020 gold er een maximum aantal bezoekers voor een uitvaart. De eerste dagen was dit 100 personen en vanaf 17 maart niet meer dan 30 personen. Momenteel geldt dat aanwezigen 1,5 meter afstand moeten houden. Het maximum aantal bezoekers is sinds 1 juli 2020 niet meer van kracht.

Maatregelen uitvaarten

Bijna de helft van de Nederlanders die in hun omgeving een overlijden heeft meegemaakt tussen 12 maart en 1 juli 2020, kon de uitvaart ongewenst niet bijwonen door de coronamaatregelen. In Nederland zijn bijna zestigduizend mensen overleden tijdens deze periode. Van de nabestaanden die een uitvaart hebben moeten regelen in coronatijd heeft 80% toch een goed gevoel overgehouden aan het afscheid ondanks de geldende restricties. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van Monuta naar de beleving van uitvaarten in coronatijd. Yolanda Wouters van Monuta vindt dat iedereen afscheid moet kunnen nemen met een goed gevoel, ook in coronatijd.

Coronatijd

'Ondanks Corona toch met een goed gevoel afscheid nemen'

Redactie

REGIO – In de achterliggende coronatijd verliepen veel uitvaarten door de maatregelen die golden anders en soms niet conform de uitvaartwensen. Monuta liet onderzoek doen naar de impact van corona op directe nabestaanden, bezoekers van een uitvaart en de mensen die op afstand afscheid hebben moeten nemen.
Yolanda Wouters van Monuta: "We merkten dat men het vooral in het begin moeilijk had toen de richtlijnen vaak wijzigden. Mensen met een coronabesmetting mochten aanvankelijk zelfs helemaal geen uitvaartcentrum bezoeken. Later versoepelde het RIVM de richtlijnen. Daarom wilden we onderzoeken wat de impact was voor directe nabestaanden. Ondanks de beperkingen zien we dat nabestaanden veel begrip hebben gehad voor de maatregelen. Bij één op de drie uitvaarten ontstonden helaas verdrietige situaties waarbij bijvoorbeeld de weduwe of broers en zussen niet aanwezig konden zijn. Afscheid nemen kunnen we maar één keer en dan wil iedereen voor wie de overledene dierbaar is erbij zijn. Door de mogelijkheden die werden geboden om op afstand afscheid te nemen heeft gelukkig 80 procent een goed gevoel overgehouden aan het afscheid. Wij hebben er alles aan gedaan om nabestaanden zo goed mogelijk te steunen."

Afscheid op afstand

Een derde van de Nederlanders is geconfronteerd met een verlies in coronatijd, waarvan de helft ongewenst de uitvaart niet persoonlijk kon bijwonen. Bij 40% was dit een familielid van henzelf of hun partner. Bijna twee derde (59%) van de afwezigen kon op afstand een laatste groet brengen of het afscheid volgen. De meeste mensen hebben via video of audio livestream (28%) het afscheid meegemaakt. De laatste groet werd meestal gebracht in de vorm van een erehaag (23%), een walk through (16%) en drive through condoleance (5%). Het op afstand bijwonen van de uitvaart wordt door de respondenten als onpersoonlijk beschreven, maar degenen die hiervan gebruikmaakten vonden het toch fijn dat het kon. De erehaag en livestream zijn twee alternatieven die mensen waarderen en graag behouden, ook in de toekomst. 61% van de mensen die niet persoonlijk kon condoleren heeft via een kaartje hun medeleven betuigd, 18% deed dit telefonisch.

Opvallend in het onderzoek is dat zelfs in Noord-Brabant meer dan 80% van de direct nabestaanden een goed gevoel over heeft gehouden aan de uitvaart. In Zuid-Holland waren er minder nabestaanden die met een goed gevoel terugkijken op de uitvaart, namelijk 72%. Deze twee provincies hadden volgens de sterftecijfers van CBS in week 11 t/m 27 de meeste overledenen in de coronaperiode (11.409* in Noord-Brabant en 9.646* in Zuid-Holland).

Over het onderzoek

Het onderzoek naar de beleving van uitvaarten in coronatijd is uitgevoerd door NL-Eyes in opdracht van Monuta van 3 tot en met 10 juli 2020. In totaal bestond de representatieve steekproef uit 1.544 Nederlanders van 18 jaar en ouder die iemand in hun nabije omgeving hebben verloren in de periode dat de coronamaatregelen voor uitvaarten golden (12 maart tot en met 30 juni 2020). Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een online panel, waarbij per provincie steekproeven zijn gedaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden