Volgens Marcel Claassens hangen er donkere wolken boven speeltuin Geenhoven. Foto: Jurgen van Hoof
Volgens Marcel Claassens hangen er donkere wolken boven speeltuin Geenhoven. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Donkere wolken boven speeltuin Geenhoven

'De nood is echt hoog, neem dat maar aan'

Ton van Helvoort

De geschiedenis van speeltuin Geenhoven in Valkenswaard gaat terug tot het jaar 1954. Toen werd er al gesproken over het belang van een speeltuin in de nieuwbouwwijk Geenhoven. Nu dreigen er problemen voor de speeltuin.

Valkenswaard - Het was destijds een nieuwe wijk, waar veel gezinnen met kleine kinderen woonden. Daar zou zo'n speeltuin natuurlijk erg welkom zijn. Nadat al wel een geschikt terrein was gevonden, was het grote probleem om de bouw van zo'n speeltuin financieel rond te krijgen. Het werd uiteindelijk 1961 voordat er daadwerkelijk kon worden begonnen. We zijn inmiddels bijna zestig jaar verder en de speeltuin is niet meer weg te denken. "Dat is juist", zegt voorzitter Marcel Claassens, "maar toch hangen er best wat donkere wolken boven de speeltuin. We zijn op een punt gekomen dat we niet langer elke dag open kunnen zijn, omdat we onvoldoende vrijwilligers hebben." Daar komt nu ook nog eens het corona-virus bij. "Maar los daarvan zouden we gewoon zeven dagen in de week open zijn. Door dat tekort aan vrijwilligers zijn we echter nu al op maandag, dinsdag en donderdag gesloten. Normaal waren onze openingstijden van 10.00 tot 17.30 uur. Ook dat hebben we al terug moeten draaien naar 13.00 tot 17.00 uur. Het zou toch ontzettend jammer zijn als er op korte termijn geen oplossing komt. Het is echt een prachtige speeltuin met een mooi terras waarop ouders of andere begeleiders de kinderen goed in de gaten kunnen houden. En dat allemaal onder het genot van een kopje koffie, thee of iets fris."

Buiten de corona-periode zijn er vaak 100 tot 200 bezoekers per dag. In de speeltuin met allerhande toestellen is er een apart gedeelte voor kleuters die ook heerlijk in het water willen spelen. "Maar al die spelende kinderen moeten wel in de gaten worden gehouden. Natuurlijk zijn er ook ouders die mee zijn gekomen, maar de verantwoording ligt bij ons", zegt Marcel. "Daarvoor hebben we vrijwilligers nodig. Het kan toch niet zo zijn dat we deze prachtige speeltuin zouden moeten sluiten omdat er onvoldoende toezicht is. Dat wil niemand, daar ben ik absoluut zeker van. Kom gewoon eens kijken en men zal maar tot één conclusie komen: speeltuin Geenhoven moet open blijven. Iets wat in zestig jaar door jong en oud is opgebouwd mag onder geen enkel beding door gebrek aan vrijwilligers worden gesloten."

"En neem nu maar van mij aan", vervolgt Claassen, "dat de nood echt hoog is." In 1981 werd de speeltuin ter ere van het twintigjarig bestaan al beschreven als een gezellig middelpunt in de wijk, waar voor iedereen wel eens wat te doen valt. "Wij denken dat ook nu in 2020 die situatie niet is veranderd. En dat moet zo blijven. Zonder hulp van nieuwe vrijwilligers worden de eerder genoemde wolken echter helaas alleen nog maar donkerder."

Voor meer informatie kunt u mailen naar mheclaassen@onsbrabantnet.nl. Men kan natuurlijk ook gewoon even in de Valkenswaardse speeltuin binnenlopen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden