Een veilig museumbezoek is inmiddels weer mogelijk, ook in Valkenswaard. Foto: Jurgen van Hoof
Een veilig museumbezoek is inmiddels weer mogelijk, ook in Valkenswaard. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Valkenswaardse musea weer open

'Belangstelling voor museum nam net weer toe'

Ton van Helvoort

Aan de Oranje Nassaustraat in Valkenswaard zijn twee van de ongeveer 1200 musea van Nederland gevestigd. Een veilig bezoek is inmiddels weer mogelijk.

Valkenswaard - Deze musea verzamelen, onderzoeken en geven informatie. Zo ook het Valkerij en Sigarenmakerij museum. Dat museum geeft een beeld van de valkerij in de periode 1650 tot en met 1850. Het was een tijd waarin koningen en hoge adel hun gasten vermaakten met het vederspel of valkenjacht. De eerste mensen die met getrainde roofvogels werkten leefden in Centraal-Azië. Daar werd voor het eerst gebruik gemaakt van valken en andere roofvogels om te jagen. Later bereikte deze jachtmethode ook Europa. Daar stonden onder meer Hendrik de achtste van Engeland, prins Maurits van Oranje en de Franse koning Lodewijk de veertiende bekend om hun liefde voor de valkenjacht.

Valkenjacht

De meeste vorsten hadden hun eigen valkeniers, dat waren vaak arme boeren die aan het hof met die valkenjacht behoorlijk rijk werden. "Daar is nog zo ontzettend veel over te vertellen", zegt voorzitter Ben Mondelaers. "De beste manier om te zien hoe die valkenjacht echt werd gehouden is in ons museum zéér goed te volgen."

Vrijwilliger Kees Streng vult daarbij aan dat men er ook met een film kan zien hoe de valkeniers de valken vingen en ook trainden. "Waarschijnlijk hebben de meeste inwoners van Valkenswaard geen idee dat diezelfde valkeniers al in 1700 naar IJsland reisden om voor koningen en keizers geervalken te vangen."

Valkeniershuis in de Peperstraat

"Overigens", zegt Mondelaers, "staat nog altijd in de Peperstraat een valkeniershuis. Al die wetenswaardigheden hadden wij in een grote actie in april naar buiten willen brengen. Onder de titel Pracht en Praal kon men zien hoe het er met die vorstenhuizen en met valkeniers, ook uit Valkenswaard, aan toeging. Helaas werden ook wij door het corona-virus gedwongen alle activiteiten te stoppen. En dat op een moment dat de belangstelling voor ons museum weer toenam."

Inmiddels is de 'pronkkamer' van de adellijke en koninklijke mannen en vrouwen weer in gebruik. "We hebben daarbij maar één conclusie: dit mag echt niemand missen, dat moet iedereen gezien hebben. Als inwoner, maar ook als bezoeker van Valkenswaard, is het toch goed om te weten dat onze eigen Adriaan Mollen de laatste koninklijke valkenier was. Daar mogen we best trots op zijn." Hij vervolgt zijn verhaal: "Als men eens wist hoe hard er door veel vrijwilligers wordt gewerkt om ons museum in stand te houden dan kan ook een bezoek aan dit unieke museum een steentje bijdragen voor dat behoud. Voorlopig zijn onze openingstijden nog van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Voor groepen van acht personen of meer kan er ook op zondag een afspraak worden gemaakt. Men zal er geen spijt van hebben."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden