Carlo Brouwers (rechts), ruim dertig jaar geleden in café La Pipe. Naast hem Jochem Verhoeven.
Carlo Brouwers (rechts), ruim dertig jaar geleden in café La Pipe. Naast hem Jochem Verhoeven. (Foto: )

Met Carlo Brouwers terug naar 1989

De kleine wereld van '89 is te koop via www.boekscout.nl

Willem-Jan Schampers

Op een groepsfoto, die dateert van april 1991, staan ze allemaal: de vrienden en vriendinnen van Carlo Brouwers. De jongens en meisjes, bijna allemaal leerlingen van het Hertog-Jan College (tegenwoordig onderdeel van SG Were Di, red.) kwamen elk weekend samen bij café La Pipe op de Statie in Valkenswaard. "Elke vrijdag, zaterdag en zondag waren we present en soms wel vaker. Ouwehoeren en bier drinken."

VALKENSWAARD - Over die periode - specifiek drie weken in april 1989 - schreef Carlo de semi-biografische roman 'De kleine wereld van '89'. "Het verhaal in grotendeels écht gebeurd. Het zijn mijn herinneringen en mijn interpretaties, dus er zullen best mensen zijn die het anders hebben beleefd", benadrukt de 49-jarige Valkenswaardenaar, die tegenwoordig woonachtig is in het West-Brabantse Galder. "Veel vrienden van vroeger komen in het boek voor, maar ze hebben wel allemaal een andere naam gekregen."

We zitten op het terras van café De Fantast. Mickey Manche, een van de vrienden van Carlo, kom er bij zitten en even verderop neemt Boes (Jeroen Achterbosch, uitbater van het toenmalige café La Pipe, red.) samen met zijn vriendin plaats om wat te eten. "Dit is echt toeval", lacht Carlo, terwijl hij de oude bekenden hartelijk begroet. "Ik denk dat Boes de enige is die met zijn eigen naam in het boek staat. Haha!" De eerste pennenvruchten dateren al van dertig jaar geleden, maar het duurde tot 2013 voordat Carlo het boek daadwerkelijk afmaakte. "Ik schreef altijd al, maar toen een vriend onverwachts overleed, had dit grote impact op ons. Als vrienden hebben we ons lange tijd afgevraagd of we het niet hadden moeten zien aankomen. Bepaalde signalen herkenden we ineens, maar tot die tijd waren we er totaal niet mee bezig, We waren zeventien, achttien jaar en de belangrijkste zaken in het leven waren voetbal, meisjes en stappen. In eerste instantie gebruikte ik het schrijven vooral om de dood van mijn vriend van me af te zetten. Het is daarna jarenlang in de la blijven liggen."

In 2012 onderging Carlo een heupoperatie ("Het gevolg van twintig jaar op hoog niveau veld- en zaalvoetbal spelen"), waarna hij anderhalf jaar later ook nog een bacteriële infectie opliep. "Het manuscript was inmiddels weer tevoorschijn gehaald en ik heb diverse weken zitten schrijven. Het boek is een stuk vrolijker geworden. Het overlijden van mijn vriend was de 'aanleiding' om het boek verder af te maken, maar het is tegelijkertijd ook een ode aan de vriendschap. Nadat ik het Frans (Janssen, commercieel-manager PSV, red.) had laten lezen en hij zeer enthousiast reageerde, heb ik het naar een uitgeverij gestuurd."

Carlo was zeer verrast toen er een positieve reactie terugkwam. "Ik mag me nu een echte boekenschrijver noemen! De mensen die het hebben gelezen, noemen het een 'vriendendocument, met een serieuze noot'. Ik ben er trots op. Ook op mijn vrienden, die stuk voor stuk goed terecht zijn gekomen. Plannen voor een nieuw boek zijn er al! Het wordt een gedichtenbundel."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden