Kermisvierders in de jaren twintig, waarschijnlijk bij hotel Du Commerce (coll. Weerderheem).
Kermisvierders in de jaren twintig, waarschijnlijk bij hotel Du Commerce (coll. Weerderheem). (Foto: )

Terugblik: de Valkenswaardse kermis in 1926

Kermis niet in juli, maar een maand erna

Henk van Mierlo

Portemonnee verdwenen

Dat laatste overkwam wellicht ook een 21-jarige ‘fabrieksarbeidster’ uit Strijp die - na met meerdere onbekende personen te hebben gedanst - tot de ontdekking kwam dat haar portemonnee was verdwenen. Ondanks dat ze wist niet of die was gerold of verloren, kwam deze jongedame toch van een koude kermis thuis, aldus de krant. Al met al kon Valkenswaard evenwel terugkijken op een - mede door het goede weer - uiterst geslaagde kermis.

Het jaar 2020 zal ongetwijfeld als een markant jaar de geschiedenis in gaan. Alles is dit jaar anders: geen bloemencorso, geen ‘Handel’ én geen kermis. Om toch een beetje de kermissfeer op te kunnen snuiven, ditmaal een artikel over de Valkenswaardse kermis in 1926.

Valkenswaard - Anders dan in de huidige tijd, vond zo’n honderd jaar geleden de kermis niet in juli, maar in de maand daarna plaats, in 1926 van 8 tot en met 11 augustus. In mei van dat jaar was er al een bedrag van 3.200 gulden aan inschrijvingen geboekt. In juli werd tijdens een raadsvergadering nog eens benadrukt dat de dorpspomp op de markt wel in orde moest zijn ‘ter wille van de kermisreizigers’. Maar de kermisvoorpret werd een beetje bedorven doordat er in die periode een staking gaande was bij de sigarenfabriek van Gijrath aan de Fabriekstraat, Daar waren zo’n 120 sigarenmakers bij betrokken. Arbitrage had nog geen oplossing geboden, zodat vanwege de kermis de overige sigarenmakers uit solidariteit ‘een kleinigheidje’ bijdroegen aan hun stakende vakgenoten. Waar konden de mensen uit Valkenswaard en omgeving zich in 1926 op de kermisdagen mee vermaken? Dat was allereerst met de ‘stoomcaroussel en vergenoegingspaleis’ van de gebroeders Van Bergen uit Roermond. Met dat laatste werd de ‘Shimmy’ bedoeld, een attractie die ook in de huidige tijd nog de kermisterreinen siert. Maar er was ook een ‘automolen’, ‘draaimolen’ en een ‘luchtschommel’, allemaal van de firma Hoefnagels. Verder een ‘ponnybaan’, een circus en natuurlijk ‘Heller’s rijwielkunstenaars’. Een schiettent en ‘fotoinrichting De Winter’ completeerden het geheel, samen met zo’n 25 ‘kramerijen’. Op minstens twintig plaatsen was er dansmuziek met orgels en ‘jazz-band’-muziek. Zo speelde bijvoorbeeld bij hotel Du Commerce ‘The Lila Saxaphone Band’ en stond er bij Smets-Loos een ‘Mortier-orgel’. Ook werden er twee danstenten geplaatst, een achter hotel Concordia en de ander aan de Eindhovenseweg.

Kermiszondag verliep ‘onder een enorme drukte’, waarbij geen enkele wanklank werd vernomen. ‘Vanaf Concordia tot aan de kerk was het één deinende massa’, aldus het Eindhovensch Dagblad’. Maar ook op de andere dagen werd de kermis goed bezocht. ‘Treinen, bussen, auto’s en fietsen voerden honderden af en aan’. Vooral de dansgelegenheden werden druk bezocht. Maar alles heeft een keerzijde. Zo werden op de zondagavond op de weg naar Eindhoven verschillende fietsers bekeurd omdat zij zonder licht huiswaarts keerden. Ook werd er in de nacht van zondag op maandag een zevenjarig kind uit Weert aangehouden met een gestolen fiets en werd tijdens de kermisdagen een dame bij haar kermisbezoek het slachtoffer van zakkenrollerij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden