Ans Walraven wordt honderd. Zoals inmiddels gebruikelijk krijgt ze een bankje in de gemeente. Foto: Jurgen van Hoof
Ans Walraven wordt honderd. Zoals inmiddels gebruikelijk krijgt ze een bankje in de gemeente. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Weer een 100-jarige erbij!

Na dertien jaar in Spanje terug naar Nederland

Ton van Helvoort

In 1920 - toen het vrouwenkiesrecht in Nederland werd ingevoerd - werd Ans Walraven-Berkhout op 21 juli geboren in Amsterdam. Het was een dag met af en toe een druppeltje regen en een gemiddelde temperatuur van 18 graden.

Valkenswaard - Inmiddels is ze een echte Valkenswaardse, maar ze groeide op in een echt Amsterdams gezin. We zijn inmiddels 100 jaar verder en diezelfde Ans viert op 21 juli dan ook haar 100ste verjaardag. Ook in deze tijd nog heel bijzonder. Er werden twee zonen geboren, van wie er één is overleden. De andere zoon, Peter, waakt trouw elke dag over de gezondheid van zijn moeder. Ongeveer vier jaar geleden kreeg ze een TIA en verhuisde ze voor de dagelijkse verzorging naar Kempenhof. Peter en kleinzoon Mart vertellen over het leven van moeder en oma, omdat het voor haar moeilijk is de juiste zinnen te formuleren.

"Het echtpaar woonde na hun trouwen natuurlijk ook in Amsterdam. Pa was fotograaf bij Heno op de hoek van de Munt. Later begonnen ze een pension in het City-hotel in de Wagenstraat in het hartje van de stad." Terwijl Peter vertelt knikt Ans steeds om het verhaal te bevestigen. Het was een prachtig pand met boven de logeerkamers. "Beneden was een jazzclub gevestigd. Het was in de buurt van Carré en vaak kwamen dan ook de artiesten die in Carré optraden, zoals Rita Reys en Pim Jacobs, slapen." Weer knikt Ans dat het zo echt gegaan is.

Toch zat het verhuizen bij Ans en haar man in het bloed. Ze verlieten Amsterdam en gingen naar Velp, waar ze een café-restaurant overnamen. Na een poosje werd er weer verhuisd, nu naar Ede-Wageningen. Ook daar hadden ze een zaak. Door de aankoop van een oud klooster kwamen ze later in Renkum terecht, waar ze toch weer een restaurant begonnen. Uiteindelijk werd ook deze locatie verkocht en vertrok het echtpaar naar Dénia in Spanje.

"Na ongeveer 13 jaar gingen ze weer terug naar Nederland. Dat was nog niet de laatste etappe, want ook woonden ze nog in Duitsland." Toen daar haar man overleed ging Ans terug naar Nederland. De volgende bestemming was Dommelen, waar Ans heel gelukkig woonde met een tuintje erbij waarin ze gezellig kon tuinieren. Door omstandigheden verhuisde ze tenslotte naar Kempenhof. Het kostte haar wel moeite om voor een deel afstand te moeten doen van haar vertrouwde meubels.

Lees verder in het kader hiernaast.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden