De brandweer, post Luyksgestel, was uren bezig met het oppompen van het water uit de parkeerkelder. Foto: Jurgen van Hoof.
De brandweer, post Luyksgestel, was uren bezig met het oppompen van het water uit de parkeerkelder. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Valkenswaard poetst, dweilt en pompt

Zo snel mogelijk weer droge voeten houden

Ton van Helvoort

Het is een oud gezegde maar het klopt nog steeds: vele handen maken het werk licht. Dat bleek maar weer eens toen afgelopen zaterdag de schade kon worden opgenomen van de wolkbreuk die een dag eerder in Valkenswaard had huisgehouden. Want het noodweer heeft op veel plekken voor overlast gezorgd. Op sommige van die plaatsen konden de bewoners de boel zelf opdweilen, elders kwam de brandweer langs.

Valkenswaard - Ook de bewoners van de appartementen Hofnarstede 1 in de Peperstraat en de Bakkerstraat zagen dat hun garages met ruim 40 centimeter regenwater waren ondergelopen. Al zaterdagmorgen vroeg kregen de bewoners hulp van de vrijwillige brandweer post Luyksgestel, die met een ploeg van vijf mannen en één vrouw het gevecht met het water aanging.

Bevelvoerder Peter Groenen pakte de zaak, met al zijn ervaring, onmiddellijk aan. Iedereen had zijn eigen taak en daarbij maakte hij voor brandweervrouw Sanny geen uitzondering. "Het blijven natuurlijk vrouwen in een mannenberoep maar gelukkig komen er langzaam meer vrouwen bij de brandweer, als professional of als vrijwilliger."

Burgemeester neemt kijkje

Door het bestuur van Hofnarstede 1 in Valkenswaard werden zoveel mogelijk taken verdeeld. Er werd geholpen waar dat nodig was. Ook burgemeester Anton Ederveen liet zich met zijn bezoek op de hoogte brengen van de stand van zaken. Een van de problemen was op welke manier het water het beste kon worden afgevoerd. Zo werd er na overleg ook een pomp in de liftschacht geplaatst, waardoor er aanmerkelijk meer water kon worden opgepompt. "Het was immers ontzettend belangrijk om het waterpeil zo snel mogelijk te laten zakken, ook al omdat de aanvankelijke hoogte van 40 centimeter blijvende schade aan auto's en andere voertuigen zou kunnen aanbrengen."

Iedereen helpt elkaar

Ondertussen begonnen bewoners hun garage ook al zo veel als mogelijk weer watervrij te maken. Iedereen hielp elkaar met allemaal hetzelfde doel: zo snel mogelijk weer droge voeten houden. Toen tegen 17.00 uur die middag de situatie werd bekeken, kon men tevreden zijn. Via een nieuwe pomp werd het laatste water ook nog grotendeels weggewerkt.

Langzaam werd het stiller in de garages en de bemanning van de brandweer, die overigens voortreffelijk werk had verricht, ging tevreden terug naar Luyksgestel om wellicht daar een nieuwe opdracht te krijgen. Op zondagmorgen arriveerde al vroeg een poetsploeg, die eveneens voortvarend de laatste resten afval opruimde. Daarna werden een aantal luchtontvochtigers geplaatst.

En nu maar hopen dat een eventuele nieuwe wolkbreuk Valkenswaard links laat liggen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden