Bestuursleden van Huiskamer 't Pumpke, met in het midden voorzitter Frans Meurkens. Foto: Jurgen van Hoof
Bestuursleden van Huiskamer 't Pumpke, met in het midden voorzitter Frans Meurkens. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Huiskamer 't Pumpke weer open

'De uitnodigingen waren de deur al uit'

Ton van Helvoort

Huiskamer 't Pumpke heeft een erkende en door velen gewaardeerde plaats verworven in de Valkenswaardse gemeenschap. Er zullen maar weinig inwoners van deze gemeente zijn die deze sociale ontmoetingsplaats voor jong en oud niet kennen of er minstens wel van gehoord hebben. Sinds deze week is de Valkenswaardse huiskamer weer te bezoeken.

Valkenswaard - Er komen nu al kinderen van ouders die zelf als jongeren naar 't Pumpke kwamen. De onlangs overleden Bert van Eijndhoven was van 1984 tot 2016 voorzitter. Die taak is inmiddels overgenomen door Frans Meurkens, die al die jaren als secretaris bij 't Pumpke betrokken was. "Ik hoop", zegt Frans, "dat Bert vanaf boven ons nog in de gaten zal houden en ons zal inspireren om zijn werk nog jarenlang voort te zetten."

Hard gelag

"We hadden het allemaal al zo mooi gepland. Op zaterdag 21 maart 2020 zou de officiële ingebruikname van het opgeknapte buitenterrein worden gerealiseerd. Uitnodigingen, waaronder voor het college van burgemeester en wethouders, waren de deur uit. We kregen veel positieve reacties. Totdat ook wij met onze Huiskamer door het coronavirus de zaak moesten annuleren."

Dat was best een hard gelag. "Want we hadden met de hulp van veel vrijwilligers het buitenterrein prachtig opgeknapt. Door die coronacrisis bleef de Huiskamer gesloten voor bezoekers." Van het buitenterrein kon nog wel beperkt gebruik worden gemaakt. "Alhoewel we in de afgelopen periode geen gasten meer hebben kunnen ontvangen, kwam er wel een enorme toeloop van de jeugd op onze buitenspelen. We hebben daar als bestuur en vrijwilligers ontzettend van genoten."

Meer onderhoud

Dat gaf best extra werk, want het veelvuldig gebruik van de speelvoorzieningen betekende ook meer onderhoud. "We maakten dagelijks een schoonmaakronde zodat het terrein er ondanks de grote belangstelling netjes bleef uitzien. Het mag overigens ook wel eens gezegd worden dat het overgrote deel van vaak jonge gasten zich netjes heeft gedragen en respect toonde voor de huisregels van 't Pumpke. Daar zijn wij uiteraard blij mee. Zeker nu sinds afgelopen maandag ook de Huiskamer dagelijks open is voor jong en oud. En dat zeven dagen in de week."

Vrijwilligers staan weer klaar om iedereen te ontvangen, vanzelfsprekend met inachtneming van de corona-voorschriften. "We zijn er dan ook trots op", zegt Meurkens, "om met dit burgerinitiatief bij te kunnen dragen aan het versterken van de onderlinge verbondenheid in Valkenswaard. En vergeet vooral niet dat we dit nu al 35 jaar doen zonder onderbreking. Vanaf de eerste dag in 1984 geldt bij ons nog steeds: jong en oud is bij 't Pumpke van harte welkom."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden