Het was woensdag 24 juni 1970 dat Jos en Maria Jansen-De Natris voor de wet trouwden. Foto: Jurgen van Hoof
Het was woensdag 24 juni 1970 dat Jos en Maria Jansen-De Natris voor de wet trouwden. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Jos en Maria vijftig jaar getrouwd

Uitnodigingen voor het feest waren al gedrukt

Ton van Helvoort

Het was woensdag 24 juni 1970 dat Jos en Maria Jansen-De Natris voor de wet trouwden. Vrijdag 3 juli volgde het huwelijk in de Mariakerk door pastoor Jos Biemans. Het was in deze parochie het eerste huwelijk dat hij als pastoor sloot.

Valkenswaard - "Dat weet ik nog goed, want bij het aanschuiven van de ring zei hij met pret in de oogjes: ik hoop dat je er geen spijt van zult krijgen. Dat hebben we ook echt nooit gehad", zegt Maria. Overigens had Jos Jansen aanvankelijk de Belgische nationaliteit, maar hij is Nederlander geworden. "Dat kostte het lieve sommetje van 3600 gulden. We hebben er echter nooit spijt van gehad. Aanvankelijk was ik wel de eerste Belg die bij de Dommelsche Bierbrouwerij werkte. Ik heb daar veertig jaar met veel plezier gewerkt. Natuurlijk was er geen verschil of ik daar als Belg of als Nederlander mijn werk deed."

Liefdesbrieven

"Vóór ons trouwen", zegt Maria, "schreef ik regelmatig echte liefdesbrieven naar Jos in België. We hebben ze allemaal bewaard en het is toch leuk om zo af en toe die brieven nog eens in te kijken. Zeker nu we inmiddels vijftig jaar getrouwd zijn." Maria werkte in die tijd in België en daar kwam Jos elke dag op de fiets voorbij. Dat werd zwaaien naar elkaar en uiteindelijk werd het een vaste verkering. Na hun trouwen werd er een zoon geboren, die inmiddels in navolging van zijn vader destijds in Achel woont.

Ze hebben twee kinderen. Die zijn de trots van Maria en Jos. "We hebben samen met de kleinkinderen en hun ouders al best veel gezellige vakanties gehad. Tussendoor gingen we ook wel eens alleen met die twee een weekje naar vakantiepark de Weerterbergen. Dan waren die twee de baas. We hebben daar fijne herinneringen aan."

Valkenswaard ook mooi

Ze hebben al best wat van de wereld gezien, zegt Maria. "Maar ik vind vliegen niet meer zo leuk en dus zoeken we het vaker wat dichter bij huis. Toen we 40 jaar getrouwd waren zijn we een paar dagen naar Parijs geweest. Erg mooi, maar dan denk ik dat Valkenswaard ook mooi is. We hebben vanaf ons trouwen altijd in Valkenswaard gewoond en willen hier ook niet meer weg."

Uitnodigingen al gedrukt

Inmiddels is Jos gepensioneerd en dus is er voldoende tijd om te gaan fietsen of een kaartje te gaan leggen bij de Turfberg. Maria houdt ook van muziek en één van haar geliefde zangers is Bobby Prins. Het allergrootste succes van hem is het nummer Sancta Maria dat hij reeds in 1972 opnam.

Maria en Jos vertellen tot slot: "We hadden onze bruiloft willen vieren bij restaurant De Valk, hier in Valkenswaard. De uitnodigingen waren al gedrukt toen het coronavirus een einde maakte aan dat besluit. We houden het dan maar tegoed."

Want ondanks de vervelende periode waarin we nu zitten zou in ieder geval pastoor Biemans tevreden kunnen zijn. Het aanschuiven van de ring heeft ook na vijftig jaar nog altijd stand gehouden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden